Talous

Talousennusteet osoittavat alaspäin – ei vielä näy taksitolpalla ja ostoskorissa

Talouskasvu on vuodessa hiipunut kruisailuvauhdista köröttelyyn, ja vauhti hiljenee yhä. Taksivälittäjä odottaa jo pikkujoulusesonkia.
Jarkko Sirkiä
Maailmantalous hidastuu, taittuuko taksimatka? Taksi Helsingin kuljettaja Janne Siltavuori arvioi seitsemän vuoden kokemuksen perusteella taksikyytien vähentyneen selvästi viime vuoden heinäkuun taksiuudistuksen jälkeen.

Talouskasvu hidastuu ensi vuonna 0,5 prosenttiin, ennustavat OP:n ekonomistit tuoreessa suhdanne-ennusteessaan. Yksityisen kulutuksen kasvu jää tulojen kasvusta ja säästäminen lisääntyy. Kuluttajat varautuvat varautuvat ja siirtävät eritoten isompia hankintojaan tulevaan.

"Talous painuu ryömintävaihteelle", kuvasi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen autoilutermein.

Matka kuitenkin etenee, vaikkakin alivaihteella. Kuluvana vuonna OP ennakoi talouskasvuksi 1,2 prosenttia, laskua ennusteessa kevään 1,6 prosentista. Vientimarkkinoiden kangertelu painaa Suomea ja kotimarkkinoidenkin veto on hiipumassa.

Vuosi sitten elokuussa OP:n Heiskanen arvioi Suomen talouden etenevän tänä vuonna kohti "kruisailuvauhtia". Tammikuussa eteneminen oli "köröttelyä", ja nyt siis hakemaan ryömintävaihdetta silmään.

Vielä keväällä OP ennakoi tälle vuodelle 1,6 prosentin ja ensi vuodelle 0,8 prosentin kasvua.

Maan suurimmalla taksikyytien välittäjällä, Taksi Helsingillä, on sormi talouden pulssilla kaikkina vuorokaudenaikoina.

Ovatko kyydit vähentyneet, Taksi Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Jari Kantonen?

"Ihan ok, pientä kyytimäärien pienentymistä on ollut. Sen voi sanoa, että lievästi alavireistä", Kantonen arvioi taksien kysyntää.

Mitään tämän dramaattisempaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella ympäri maata taksikyytien välittämistä harjoittava Taksi Helsinki ei ole havainnut.

Lisäksi taksikilpailun vapautuminen viime vuoden heinäkuun alussa lisäsi rajusti taksien määrää pääkaupunkiseudulla.

Kyyditettäviä Helsingin Rautatieasemalla odottanut Taksi Helsingin kuljettaja Janne Siltavuori arvioi seitsemän vuoden kokemuksen perusteella taksikyytien vähentyneen selvästi viime vuoden heinäkuun taksiuudistuksen jälkeen.

Taksi Helsinki on iso toimija ja sillä on välitettävänä 1 300 autoa. Autoilijat toimivat Itsenäisinä yrittäjinä ja liikevaihtoa kulkee Taksi Helsingin välittämänä vuodessa noin 130 miljoonaa euroa.

Pääkaupunkiseudun lisäksi Taksi Helsinki toimii välittäjänä Turussa, Porissa, Raumalla, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Tahkolla ja vuoden vaihteen jälkeen myös Kittilän Levillä.

Matalasuhdanteissa yritykset ovat aiemmin vähentäneet lentomatkustamista, jolloin taksikyytien määrä Helsinki–Vantaallekin on supistunut.

Taksi Helsingin kyydit sen sijaan ovat vuodessa kasvaneet neljänneksen, kun välittäjä sai lentokentälle autoilleen oman kaistan.

Taksivälittäjä odottaa nyt seuraavaa sesonkia, joka on marraskuun puolivälissä käynnistyvä pikkujoulukausi. Marraskuun puolivälistä joulukuun alkupuolelle Taksi Helsinki on välittänyt aiempina vuosina noin 20 000 kyytiä.

Vähittäiskauppa arvioi parisen viikkoa sitten olevansa nyt suhdannehuipussa. Vähittäiskauppa on kasvanut jo muutaman vuoden parin prosentin vauhtia.

"Ensi vuonna kasvu hidastuu, muttei tyrehdy", arvioi Kaupan liitto.

Tyypillisesti kotitaloudet siirtävät kestokulutushyödykkeiden hankintaa talouden epävarmuuden kasvaessa. Myös tuoteryhmien sisällä kuluttajat voivat siirtyä edullisempiin tuotteisiin.

Meikeissä huulipunan kysyntä tunnetusti kasvaa, palveluiden kysyntä taas on aika vakaata. Pikaruokakin tekee kauppansa.

"Tällä hetkellä myynnissä ei näy tällaisia merkkejä. Pikemminkin päinvastoin, asiakkaat ostavat entistä enemmän myös arvokkaampia vaihtoehtoja. Tilanne voi toki muuttua, jos talous synkkenee", arvioi S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu Maaseudun Tulevaisuudelle.

S-ryhmän myynti kasvoi tammi–kesäkuussa prosentin ja se ylsi 5,7 miljardiin euroon. S-ryhmän operatiivinen tulos kasvoi alkuvuonna 154 miljoonaan euroon (2018, 1–6: 133 milj. euroa).

"Ostovoiman ja työllisyyden muutokset ovat tärkeitä signaaleja kuluttajille. Jos työttömyys lähtee kasvuun, myös kotitalouksien niin sanottu varovaisuussäästäminen lisääntyy, mikä voi kiihdyttää luisua alaspäin, varoitti Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Vähittäiskaupan määrä kehittyi alkuvuonna pirteästi. Nopeimmin kasvoi tavaratalokauppa.

OP ennustaa työttömyysasteen pysyvän nykyisellään eli 6,5 prosentissa työvoimasta koko tämän ja ensi vuoden. Suomen työllisyysaste on tilastokeskuksen kesäkuun lukujen mukaan 72,5 prosenttia ja OP arvioi sen nousevan 72,6 prosenttiin vuoden loppuun ja 72,9 prosenttiin vuoden 2019 aikana.

Säästämisaste nousee ennusteen mukaan nykyisestä -0,3 prosentista ensi vuoden 0,4 prosenttiin kotitalouksien tuloista.

Autokaupassa henkilöautojen ensirekisteröintien määrä putosi vuoden alkupuoliskolla 12 prosenttia viime vuoden vastaavasta. Kesko-konserniin kuuluvat K Auto Oy ja K Caara Oy ilmoittivat käynnistävänsä yhteistoimintaneuvottelut henkilöstömäärän sopeuttamiseksi vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Arviolta 190 henkilön työsuhde voi päättyä.

K Auto Oy toimii Volkswagen-, Audi, Seat, Cupra ja Porsche-henkilöautojen sekä Volkswagen Hyötyautojen maahantuojana ja markkinoijana Suomessa. K Auto Oy:n toimitusjohtajan Johan Frimanin mukaan myynnin sakkaus koskee tasaisesti kaikkia K Auton edustamia merkkejä kalliimmista edullisempiin.

K Auto pitää kiinni suunnitelmastaan aloittaa syksyn aikana luksusauto Bentleyn kauppa Espoon myyntipisteessään.

Lue lisää: Uusien autojen kauppa sukelsi, K Auto starttaa luksusauto Bentleyn myynnin suunnitellusti syksyllä

Kaupan kauhuskenaario: Vähittäiskaupan kasvu valuu kaikki ulkomaisiin kanaviin

OP veivasi talousennustettaan alaspäin: kasvua tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna vain 0,5 prosenttia

Lue lisää