Yritysten maksuviiveet lisääntyneet viimevuotisesta – ongelmia erityisesti pienillä yrityksillä - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Yritysten maksuviiveet lisääntyneet viimevuotisesta – ongelmia erityisesti pienillä yrityksillä

"Saattaa taustalla ilmetä joskus tahallista viivyttelyäkin", kertoo asiantuntija.
Hanna Linnove
Henkilöstöluokittain mitattuna yhä useammalla pienellä alle 20 henkilöä työllistävällä yrityksellä ilmeni maksuviiveitä. Kuvituskuva.

Maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus kaikista yrityksistä Suomessa on kasvanut 1,81 prosenttia viime vuodesta, selviää perintä- ja luotonhallinta-alan asiantuntijayritys Intrumin yritysten maksuviivetutkimuksesta.

Henkilöstöluokittain mitattuna yhä useammalla pienellä alle 20 henkilöä työllistävällä yrityksellä ilmeni maksuviiveitä, kun taas suurten yli 100 henkilöä työllistävien maksuviiveellisten yritysten osuus kaikista yrityksistä oli laskenut.

Yritysten maksuviiveiden määrät ovat kasvussa erityisesti pienissä yrityksissä, mikä tukee talouden käännettä kohti epävarmempia aikoja, toteaa Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.

"Suurissa yrityksissä maksuviiveellisten yritysten lukumäärä oli hieman laskenut vuoden toisella neljänneksellä, vaikkakin maksuviiveet tämän kokoluokan yrityksissä ovat paljon todennäköisempiä pieniin yrityksiin verrattuna. Suurissa yrityksissä maksuviiveiden yleisimmät syyt liittyvät transaktioiden suureen määrään sekä hallinnolliseen tehottomuuteen, eli laskujen pitkiin käsittelyaikoihin. Saattaa taustalla ilmetä joskus tahallista viivyttelyäkin", Iskala pohtii.

Ravintola- ja majoitusalan yrityksistä maksuviiveet ovat olleet kasvussa jo pidempään. Tällä hetkellä niitä on jo 14 prosentilla alan yrityksistä.

Myös suhdanneherkän kuljetus- ja varastointialan yritysten maksuviiveet olivat kasvaneet merkittävästi.

Lue lisää

MT-gallup: Korona on heikentänyt nuorten mahdollisuuksia sekä kuluttaa että säästää

Kuluttajien luottamus on noussut nyt korkeammaksi kuin viime heinäkuussa – valmius lähteä asunto- ja autokaupoille on vahvistunut

Hävittäjähankinta uuteen harkintaan

Talous herättää pelkoa ja uskoa