Talous

Ollikkalan maaseutumessut on keskipohjalaisen yhteistyön juhlaa – mukana yritykset, yhteisöt ja oppilaitokset

Ollikkalan maaseutumessut Kannuksessa käynnistyi perjantaina pirteästi: yli 140 näytteilleasettajaa, hienosti järjestetty messukenttä ja koko ajan runsastuva yleisövirta. Tapahtuma jatkuu vielä lauantain.
Esko Keski-Vähälä
Ollikkalan maaseutumessuilla oli iloinen meno alusta alkaen. Avajaispäivänä paikalla oli yli tuhat koululaista ja opiskelijaa kautta koko Keski-Pohjanmaan. Aamun tihkusade ei menoa haitannut. Auringonpaiste alkoi sopivasti puolenpäivän aikaan, kun tapahtuma virallisesti avattiin.

Maaseutumessujen avauspäivän perusteella tapahtumalle on kysyntää. Väkeä alkoi virrata paikalle heti, kun portit alueelle avattiin.

Kannus on oiva paikka messuille. Paikkakunta on keskellä elinvoimaista maa- ja metsätaloutta ja vireää maaseutuyrittämistä. Maidon-, lihan- perunan- ja viljantuotanto sekä turkistarhaus ovat keskipohjalaisen alkutuotannon vahvuuksia.

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen-toimipaikan väki – sekä henkilökunta että opiskelijat – on vahvasti mukana Ollikkalan maaseutumessujen järjestelyissä. Maatalousteknologian opettaja Petri Ahoniemi on messujen kenttäpäällikkö.

”Koko henkilökunta osallistuu tapahtumaan. Opiskelijoita on mukana yli 200. Kutsuimme myös eläköityneet työntekijämme mukaan, he lähtivät innolla työhön”, Ahoniemi kertoo.

Hänen mielestään messut on ainutlaatuinen tilaisuus esitellä oppilaitoksen toimintaa suurelle yleisölle.

”Tämän mittaluokan tapahtumaa ei Ollikkalan tontilla ole aiemmin ollut. Nyt voimme kertoa, mitä kaikkea oppilaitos on tänä päivänä.”

Petri Ahoniemi kuvaa myönteisen kehityskulun, jossa koulutus on vahvana lenkkinä mukana.

”Kun maakunta ja yritykset saavat ammattitaitoista työväkeä, koko seutu ja sen yritykset pärjäävät. Ja kun ne menestyvät, ne tarvitsevat uusia työntekijöitä ja työntekijöiden käyttöön hyviä laitteita ja koneita. Kaikki pärjäävät.”

Luonnonvara-alan koulutus elää vahvasti ajassa, Ahoniemi sanoo.

”Ammatit ovat muuttuneet ja toimintaympäristö on muuttunut, joten koulutuskin on muuttunut.”

Maatalous muuttuu ja tilakoko kasvaa. Tilojen kasvu vaikuttaa työvoimatarpeisiin.

”Isot tilat tarvitsevat aivan uudenlaisia osaajia. Nyt on työtä tarjolla”, Petri Ahoniemi sanoo.

Työnantajat ovat aktiivisesti yhteydessä oppilaitokseen.

”Viime kevät oli aivan erityinen. Harva se viikko sain puheluita, joissa kysyttiin opiskelijoita töihin. Moni valmistunut oli tilanteessa, että pystyi valitsemaan useasta tarjolla olleesta työstä.”

Ahoniemen mukaan luonnonvara-alalle on saatava lisää opiskelijoita.

”Se on tarpeen, jotta pystymme vastaamaan työmarkkinoiden huutoon. Työntekijöistä on nyt kysyntää.”

Maaseutumessujen näyttelypäällikkö on Rauno Somero. "On ollut hyvä porukka järjestelyissä", hän kiittää.

Ensimmäinen ajatus messuista esitettiin kolme vuotta sitten. Viime kesänä kuulosteltiin yritysten innokkuutta lähteä mukaan.

Messujen myyntipäällikkö Erkki Kuismin kertoo, että vihreää valoa välkkyi joka suunnalta.

"Tein esiotannan 30 yritykselle. Se paljasti, että maaseutumessuille on kysyntää. Kaikki ilmoittivat halukkuutensa tulla mukaan."

Messujen myynti alkoi tämän vuoden tammikuussa. Mitä lähemmäksi avajaispäivä tuli, sitä innokkaammin tuli yhteydenottoja: "Vieläkö pääsee mukaan?"

Kuismin kiittää Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen-toimipisteen väkeä hienosta yhteistyöstä. Samoin hän lähettää kiitokset MTK-Keski-Pohjanmaalle.

"MTK kustantaa koululaiskuljetuksia oppilaitoksista messupaikalle", hän kertoo.

Koululaisia ja opiskelijoita oli messujen avajaispäivänä Ollikkalassa yli tuhat. Kuljetuksia Kannukseen järjestettiin koko Keski-Pohjanmaan alueelta.

Videolla Petri Ahoniemi kertoo maatalousmessujen merkityksestä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen-toimipaikalle.

Ollikkalan maaseutumessut jatkuu lauantaina 24.8. Portit avataan kello 10, tapahtuma päättyy kello 15. Ollikkalankatu 3, Kannus.

Esko Keski-Vähälä
Veera Peltokangas ja Vera Saarinen saapuivat Kannukseen Perhosta, jossa on yksi Keski-Pohjanmaan ammattiopiston toimipaikoista. Peltokangas työskentelee Perhossa tallimestarin sijaisena ja Saarinen opiskelijana. ”Tämä on teräsmummo Terhi, 27 vuotta”, he esittelivät mukanaan tuomansa ponin. Talutusratsastukseen riitti messuvieraiden nuorimpia jonoksi asti. Pienten ratsastajien opastus oli huippuluokkaa: Veera Peltokangas saavutti hopeamitalin kenttäratsastuksen SM-kisoissa viime viikonloppuna.
Esko Keski-Vähälä
Metsäkoneenkuljettajiksi Kannuksessa opiskelevat nivalalainen Jaakko Päivärinta (oik.) ja reisjärveläinen Niko Viljamäki olivat esittelijöinä messuosastolla, jossa sai kokeilla metsäkonesimulaattorin toimintaa. Pedersöressä Sursikin koulua käyvä Saku Mård perehtyi mototyöskentelyyn.
Lue lisää