Talous

Aasian pörssit luisuivat odotetusti – Kiinan valuutan arvo putosi alimmilleen 11 vuoteen

Koventuvat puheet mahdollisesta taantumasta vetävät pörssejä pakkaselle.
Tokion pörssin Nikkei-indeksi oli avaushetkellä 2,6 prosenttia pakkasella. LEHTIKUVA/AFP

Aasian pörssikurssit putosivat odotetusti kaupankäynnin alettua maanantaina. Tokion pörssin Nikkei-indeksi oli avaushetkellä 2,6 prosenttia pakkasella. Muutamia tunteja kaupankäynnin avautumisen jälkeen Nikkei oli vielä 2,2 prosenttia pakkasella.

Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi puolestaan sukelsi yli kolme prosenttia. Shanghain pörssissä keskeinen Composite-indeksi oli 1,3 prosenttia miinuksella.

Kiinan valuutta juan heikkeni suhteessa Yhdysvaltain dollariin alimmilleen yli 11 vuoteen. Viimeksi juan oli yhtä alhaalla vuoden 2008 finanssikriisin aikana.

Juanin heikkeneminen tuskin ilahduttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia, joka on syyttänyt Kiinaa valuutan manipuloinnista.

Kiinan valuutan hintakehitys on aiemminkin ruokkinut epäilyksiä siitä, että Kiinan hallinto alentaisi keinotekoisesti juanin kurssia lievittääkseen Yhdysvaltain kauppatullien vaikutusta talouteensa.

Pörssi- ja valuuttakursseja kurittaa nytkin Yhdysvaltain ja Kiinan yhä kiristyvä kauppasota. Perjantaina maat mätkivät toisilleen taas lisää tulleja, eikä suurvaltojen välillä olevasta pattitilanteesta näytä olevan mitään ulospääsyä.

Myös koventuvat puheet mahdollisesta taantumasta vetävät pörssejä pakkaselle.

Lisäksi Sydneyn, Wellingtonin, Soulin, Jakartan ja Taipein pörssit olivat yli prosentin pakkasella maanantaina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiina alkaa jakaa luotettavuuspisteitä yrityksille ja kansalaisille: ”Voi johtaa kiinalaisten ja ulkomaisten yritysten epätasa-arvoiseen kohteluun”

Tavoitteena 300 miljoonaa talvilajien harrastajaa ja olympiamitali – Suomi vie talviurheiluosaamista Kiinaan Tanja Poutiainen-Rinteen ja ministeri Hanna Kososen johdolla

Kiina yrittää torjua sianlihapulaa jalostamalla jättiläissikoja – tavoitteena jääkarhun koko