LähiTapiolan kysely: Vanhemmat säästävät jälkikasvulleen rahaa useimmiten pankkitilille – "Suomalaiset pelaavat mieluummin varman päälle" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

LähiTapiolan kysely: Vanhemmat säästävät jälkikasvulleen rahaa useimmiten pankkitilille – "Suomalaiset pelaavat mieluummin varman päälle"

Enintään 34-vuotiaat vanhemmat ovat todennäköisimpiä säästäjiä.
Hanna Linnove
Tili on suomalaisten säästämisvaihtoehtojen ykkönen. Kuvituskuva.

Suomalaisvanhemmat pelaavat varman päälle ja säästävät lapsilleen rahaa tilille, kertoo LähiTapiola tiedotteessaan.

"Suomalaiset pelaavat mieluummin varman päälle ja suosivat pankkitiliä, jossa varat varmassa tallessa ja ehkä nopeasti käytettävissäkin. Sen sijaan tilin tarjoama tuotto on heikko", tiedotteessa sanotaan.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista vanhemmista puolet säästää jälkikasvulleen. Hieman useampi isä kuin äiti sanoo säästävänsä lapselleen tai lapsilleen.

Erot nais- ja miesvastaajien välillä ovat kuitenkin pienet. Sen sijaan tuloeroilla on suuri merkitys lapselle säästämisessä.

Vähintään 50 000 euroa vuodessa ansaitsevista vanhemmista peräti 66 prosenttia sanoi säästävänsä lapsilleen, kun enintään 35 000 euroa vuodessa ansaitsevista vanhemmista jälkikasvulleen säästää alle puolet.

Enintään 34-vuotiaat vanhemmat ovat todennäköisimpiä säästäjiä. Heistä jopa 68 prosenttia sanoi säästävänsä lapsilleen.

"Elämänpolut ja -karikot vaikuttavat merkittävästi myös lapselle säästämiseen. Esimerkiksi naimisissa tai avoliitossa olevista 56 prosenttia sanoo säästävänsä lapselleen, mutta eronneilla tai asumuserossa elävillä osuus laskee 32 prosenttiin", LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo.

Tili on suomalaisten säästämisvaihtoehtojen ykkönen. 53 prosenttia kyselyyn vastanneista vanhemmista sanoi siirtävänsä rahaa lapsen pankkitilille.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteuttu Kantar TNS 17.–23.5.2019. Kyselyyn haastateltiin 1 050 suomalaista, jotka olivat iältään 15–74 -vuotiaita. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/– 3,1 prosenttiyksikköä. Lapselle säästämistä koskevaan kysymykseen vastasi 216 henkilöä.

Lue lisää

Pankkien mukaan suomalaisten säästöhalut ovat kasvussa – säästäminen aloitetaan usein vasta keski-iässä.

Oletko suunnitellut hankkivasi koiran? Eläinlääkäri kertoo, mitä asioita lemmikin hankinnassa on syytä ottaa huomioon

Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen lohduttaa maaseudun asuntojen ostajia: "Pankin näkökulmasta maaseutu ei ole riski"

Harvalla viljelijällä on vakuutus koronan varalta - voisi korvata lisätyövoiman kulut