Talous

Lakot viivästyttivät Postin lähetyksiä – osan lähetyksistä arvioitiin viivästyvän noin vuorokauden

Lakot eivät vaikuta sanomalehtien varhaisjakeluun.
Posti ilmoitti eilen, että noin 700 Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n lakot viivästyttivät osaa lähetyksistä perjantaina, Posti kertoi verkkosivuillaan. Viivästykset koskivat Tampereen, Vantaan ja Jyväskylän alueita.

Posti kertoi perjantaina iltapäivällä, että valtaosa lähetyksistä saadaan perille vastaanottajille ilman viiveitä. Osan lähetyksistä arvioitiin viivästyvän noin vuorokauden.

Lakot eivät vaikuta sanomalehtien varhaisjakeluun. Lakot eivät koske myöskään Postin palvelupisteitä, rahtipalveluja tai varastopalveluja.

Postin mukaan PAU järjesti torstaina ja perjantaina laittomia lakkoja lajittelua tekevissä työpaikoissa Tampereella, Vantaalla ja Jyväskylässä.

Työntekijäpuolen reaktion taustalla oli Postin ilmoitus, että noin 700 ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa. Työntekijät siirretään Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin.

Samalla työntekijöiden kiinteä palkka putoaa nykyisestä. Työntekijöitä kuitenkin palkitaan jatkossa muun muassa työn laadusta ja asiakastyytyväisyydestä.

PAU:n mukaan työntekijöiden palkka alenee muutoksen takia keskimäärin 30 prosenttia ja enimmillään jopa 50 prosenttia.

"Pahalta tämä tuntuu ihmisten osalta, jos ja kun tämmöinen tapahtuu kenelle tahansa. Vaikea tilanne", kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kommentoi palkanalennuksia Demokraatti-lehdelle.

Paatero kertoi Demokraatille, että Postin kilpailijoilla on käytössään edullisempi Teollisuusliiton työehtosopimus, mikä hänen mielestään tekee kilpailuasetelmasta kestämättömän.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkat ja palkkiot kohosivat viime vuonna 988 000 euroon, ilmenee Postin vuosikertomuksesta. Malinen siis tienasi keskimäärin noin 82 000 euroa kuukaudessa.

Paateron mukaan ylimmän johdon bonusten osalta voidaan keskustella jatkossa siitä, missä tilanteissa ja millä perusteilla niitä annetaan.

PAU ja muut kuljetusalan ammattiliitot sanoivat perjantaina tuomitsevansa jyrkästi Postin "työehtoshoppailun" eli pakettilajittelun siirtämisen Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Kuljetusalan liitot kertoivat myös olevansa valmiita harkitsemaan toimia PAU:n tukemiseksi työehtokiistassa Postin kanssa. Liittojen yhteisessä kannanotossa olivat PAU:n lisäksi mukana Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Suomen Merimies-Unioni ja Rautatiealan Unioni.

PAU on kertonut aloittavansa työtaistelutoimet sunnuntai-iltana työehtosopimuksen vaihtamisen takia. Postin käsittely- ja lajittelutoimintoihin kohdistuvat lakot jatkuvat näillä näkymin keskiviikkoon asti. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina iltakymmenen jälkeen.

Aiheet lakko
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vasemmistoliitto ratsastaa alennusleivällä työehtokampanjassaan: "Leivän voi laittaa alennusmyyntiin. Työehtoja ei"

Vientialojen laajat lakot alkoivat – mukana jopa 100 000 työntekijää

Kaaos uhkaa tänään Ranskaa, jossa vastustetaan eläkeuudistusta massiivisin lakoin