Korkokatto laajenee pikavippeihin ja muihin kulutusluottoihin – koron yläraja 20 prosenttia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Korkokatto laajenee pikavippeihin ja muihin kulutusluottoihin – koron yläraja 20 prosenttia

Lailla halutaan muuttaa kuluttajaluottojen hinnoittelua kohtuullisemmaksi.
Lailla halutaan muun muassa muuttaa kuluttajaluottojen hinnoittelua kohtuullisemmaksi. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pikaluottojen ja muiden kulutusluottojen tiukempi lainsäädäntö astuu tänään voimaan. Jatkossa kuluttajan nostaman luoton korkokatto on 20 prosenttia.

Sääntelyn ulkopuolelle jäävät liikennevälineiden osamaksukauppa ja vakuudelliset asuntolainat.

Sääntelyllä rajoitetaan myös oikeutta periä muita luottokustannuksia kuin korkoa. Maksettavaksi tulevat kustannukset eivät saa ylittää 150:tä euroa vuodessa, eikä niitä saa periä ennakkoon vuotta pidemmältä ajalta.

Samalla hintasääntelymalli muuttuu luoton todelliseen vuosikorkoon sidotusta mallista erikseen korkoa ja muita luottokustannuksia sääntelevään malliin.

Sääntely koskee lain voimaantulon jälkeen tehtäviä sopimuksia.

Lailla halutaan muuttaa kuluttajaluottojen hinnoittelua kohtuullisemmaksi, vähentää luotoista aiheutuvia velkaongelmia ja helpottaa lain noudattamisen valvontaa. Jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo sääntelyä, kuluttajan ei tarvitse maksaa luotosta korkoa tai muita luottokustannuksia.

Lue lisää

Pikavippien korkokatto laskee loppuvuoden ajaksi kymmeneen prosenttiin

Finanssiala haluaa korttiluotot pois väliaikaisen korkokattolain piiristä: "Kiristykset luotonsaantiin vaikeuttavat arjessa selviämistä"

Kuluttajaviranomaiset varoittavat sortumasta pikavippeihin: Etsikää muita ratkaisuja, vaikka koronavirus aiheuttaisikin omalle taloudelle ongelmia

Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahden yrityksen myöntämistä 2  000 euron pikavipeistä ja pyytää luottoja ottaneilta ilmoittautumisia – "Kustannukset usein kohtuuttoman suuret"