Talous

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopuu kahden kuukauden palkastaan: "Oma harkittu päätökseni"

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on saanut rajua kritiikkiä lähes miljoonan euron vuosituloistaan. Noin 2 000 postilaista aloitti maanantaina lakon.
Sanne Katainen
"Kahden kuukauden palkasta luopumiseni liittyy yhtiön tämän hetken tilanteeseen", perustelee Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen päätöstään.

"Päätökseni ei sinänsä helpota muutoksen kohteena olevaa henkilöstöä", Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen lisäsi kertoessaan Maaseudun Tulevaisuudelle ratkaisustaan luopua tänä vuonna kahden kuukauden palkasta.

Malinen sanoo keskustelleensa Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan kanssa edellisviikolla. Pohjola toimii myös Postin henkilöstövaliokunnan puheenjohtajana. Henkilöstövaliokunta valmistelee yhtiön toimivan johdon toimivan nimitykset ja palkkausta koskevat päätökset ja vastaa palkkio- ja kannustejärjestelmien valmistelusta.

"Olin pohtinut asiaa, ja kerroin hänelle, että aion luopua kahden kuukauden kuukausipalkasta. Päätös on täysin henkilökohtainen. Kokonaistilanteen huomioiden näin tämän välttämättömäksi."

"Oma harkittu päätökseni, jonka kerroin hallituksen puheenjohtajalle", Malinen kertoo panoksestaan.

Kahden kuun palkasta luopuminen koskee tätä vuotta. Rahallisesti kyse on kahdesta 46 000 euron bruttokuukausipalkasta ilman lomarahoja.

Postin toimitusjohtajan kokonaispalkka vuonna 2018 oli 610 924 euroa joka pitää sisällään luontaisedut ja lomarahat. Varsinainen kuukausipalkka on 46 000 euroa kuukaudessa.

Toimitusjohtajan kokonaisansiot palkkiot mukaan lukien olivat vuonna 2018 yhteensä 987 764 euroa. Vuonna 2018 toimitusjohtajan lyhyen aikavälin bonus oli 82 607 euroa ja pitkän aikavälin kannustinpalkkio oli 294 234 euroa.

Postin toimitusjohtajan palkan hyväksyy yhtiön hallitus ja valtionyhtiönä se noudattaa valtion omistajaohjauksen palkitsemisjärjestelmää. 1,6 miljardin euron liikevaihdon Posti rinnastetaan palkitsemisohjeessa pörssiyhtiöihin.

Postin lisäksi muut pörssiyhtiöihin rinnastettava listaamattomat valtion yhtiöt olivat ohjeen antamisajankohtana Altia Oyj, Ekokem Oyj, Nordic Morning Oyj ja Patria Oyj.

Postin henkilöstön 2 000 työntekijää aloitti maanantaina kolme päivää kestävän lakon protestina Postin päätökselle siirtää 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijää teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Ainakin osa Postin asiakkaana olevista lehdistä on lakon ajaksi avannut verkkolehtensä maksutta kaikille lukijoilleen, jotta lehtien sisältö pääsisi perille tilaajilleen. Näin teki myös Viestilehtien kustantama Maaseudun Tulevaisuus.

Siirto Posti- ja logistiikka-alan Unionin PAU:n työehtosopimuksen piiristä Teollisuusliiton tes:iin laskee PAU:n mukaan keskimäärin työntekijöiden palkkoja 30 prosenttia, joillakin enemmänkin. Posti on kertonut maksavansa henkilöstölle siirtymäajan tukea vuoden 2020 maaliskuun loppuun saakka työn laadun pysyessä tavoitteen mukaisena.

Postityönantajan mukaan palkkarakenne muuttuu. Palkkataulukoiden suora vertailu ei anna Postin mukaan oikeaa kuvaa, koska Teollisuusliiton (entisen Teamin) työehtosopimuksessa palkassa on kaksi osaa. Tuotantopalkkio tasaa työntekijän kokonaisansiota.

Posti hakee työehtosopimuksen vaihdolla Malisen mukaan eritoten joustavuutta, kun liiketoiminta muuttuu koko ajan pakettikuljetusten ja logistiikan suuntaan. Paketit kuljetetaan pääosin loppuviikosta ja asiakkaat odottavat yhä nopeampia toimitusaikoja verkkokaupassa.

Kirjeliiketoiminta on vähentynyt trendinomaisesti koko sen ajan, kun Malinen syksyllä 2012 aloitti Postin eli silloisen Itellan toimitusjohtajana. Postivolyymit ovat laskeneet Postin arvion mukaan 15 prosenttia vuodessa. Euroissa kirje- ja lehtikuljetusten vähentyminen on tehnyt vuosittain 70 miljoonan loven Postin liikevaihtoon.

Valtio-omistajalle Posti on Malisen mukaan tulouttanut viimeisen neljän vuoden aikana yhteensä 146,4 miljoonaa euroa osinkoina. Liiketoiminnan murroksesta, investoinneista ja uudistumisesta Postin tulee selvitä omalla tulorahoituksellaan.

Malinen korostaa, että yhtiön johdon kannustimet on kytketty kahteen asiaan: taloudellisiin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Ja toiseksi yhtiön strategisiin tavoitteisiin, joissa keskeisenä on yhtiön (postin) uudistaminen.

"Tällä (uudistamisella) varmistetaan, että yhtiöllä on ylipäänsä tulevaisuus", Heikki Malinen kertoo Postin pyrkimyksistä luovia läpi liiketoiminnan murrosvaiheen, joka koettelee postialaa niin meillä kuin muuallakin koko Euroopassa.

"Lähtökohtana on se, että yhtiö tästä selviytyy ja pystyy uudistumaan."

"Tämä on vaikea vaihe yhtiön historiassa, kun kirjevolyymit laskevat. Uskomme, että yhtiö pystyy luomaan nahkansa tulevina vuosina ja hakemaan kannattavaa kasvua. Meillä on 5–10 vuoden kuluttua olemassa vahva kotimainen yhtiö."

Malinen kollegoineen pitää tärkeänä myös huoltovarmuuden kannalta, että posti- ja logistiikka-alalle jää vahva kotimainenkin toimija.

"Sellaista me tänne yritämme rakentaa."

Lue lisää:

Näköislehti ja maksumuuri on avattu mahdollisten jakeluongelmien varalta

Posti: Valtaosa lähetyksistä toimitetaan normaalisti lakosta huolimatta

IS: Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja haluaa valtion miettivän osaansa palkkakiistassa

Lue lisää