Talous

Älä tuo ruokaväärennöksiä maahan – näin vältät yleisimmät kompastuskivet

Yksittäisen kuluttajan näkökulmasta eniten elintarviketurvallisuusriskejä sisältyy nettikauppaan.
Kari Salonen
Väärennettyjä tuotteita tai elintarvikkeita myyvät tahot eivät useinkaan myy tavaraansa millään kovalla alennuksella. Kuvituskuva.

Jotta muutaman vuoden takaisen hevosenlihaskandaalin kaltaiselta tapaukselta vältytään, on Tullin tuoteväärennösasiantuntijan, tulliylitarkastaja Riikka Pakkasen mukaan tärkeää, että esimerkiksi kauppaliikkeiden sisäänostajat ovat kartalla siitä, mitä ja mistä he tilaavat.

Yksittäisen kuluttajan näkökulmasta eniten elintarviketurvallisuusriskejä sisältyy nettikauppaan.

"Nykypäivänä tuoteväärennökset eksyvät maahan lähinnä nettikaupan kautta", tulliylitarkastaja sanoo.

Väärennettyjä tuotteita tai elintarvikkeita myyvät tahot eivät useinkaan myy tavaraansa millään kovalla alennuksella. Sen sijaan he alentavat Pakkasen mukaan hintaa ehkä parillakymmenellä prosentilla normaalista.

"Moni voi kompastua siihen ideaan, että nyt saa halvalla. Se tuote ei kuitenkaan välttämättä ole sitä mitä, sen pitäisi olla", hän muistuttaa.

Jos kaikesta huolimatta haluaa ostaa elintarvikkeita verkosta, tulliylitarkastaja kannustaa tekemään ennen ostosta niin sanotut pohjatyöt kunnolla.

"Jos välttämättä haluaa ostaa, kannattaa selvittää muiden käyttäjien kokemuksia kyseisestä kaupasta", Pakkanen vinkkaa.

Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko verkkokaupan sivuilla yhteystiedot mahdollista reklamaatiota varten. Toisaalta huomiota kannattaa kiinnittää myös esimerkiksi siihen, onko suomenkielisen sivuston kieli hyvää suomea.

"Jos tulee yhtään sellainen tunne, että tämä nyt ei ehkä kuitenkaan ole sitä, mitä pitäisi, en lähtisi tilaamaan ollenkaan", tulliylitarkastaja lisää.

Lue lisää:

Jopa ruokaa väärennetään – oliiviöljyt, viinit ja juusto ovat huijareiden suosikkeja

Näin ruokaväärennöksiä testataan: DNA tai kasvupaikka paljastaa vilpin

Lue lisää