Talous

70 prosenttia ekonomeista ei pidä nelipäiväistä työviikkoa mahdollisena, 3 prosenttia on eri mieltä

Valtaosa uskoo, ettei kansalaisten hyvinvointi kohenisi työviikkoa lyhentämällä.
Lari Lievonen
15 prosenttia taloustieteilijöistä uskoo, että kansalaisten hyvinvointi kohenisi, jos työviikko lyhenisi 4-päiväiseksi.

Taloustieteilijöistä 70 prosenttia katsoo, että työajan lyhentäminen nelipäiväiseksi seuraavan 25 vuoden aikana ei ole mahdollista ilman merkittäviä kansantaloudellisia vaikutuksia. Toista mieltä on kolme prosenttia vastanneista. 28 prosenttia vastaajista on epävarmoja. Tulokset ilmenevät Ekonomistikone.fi -sivustolla tehdystä selvityksestä.

Suuren julkisen sektorin ylläpitäminen ei tutkijoiden mukaan mahdollista työajan lyhentämistä, vaikka tuottavuuden kasvu olisi nopeatakin.

15 prosenttia taloustieteilijöistä uskoo, että kansalaisten hyvinvointi kohenisi, mikäli työviikko lyhentyisi nelipäiväiseksi seuraavan 25 vuoden aikana. Yli puolet, eli 56 prosenttia vastanneista, ei pidä työviikon lyhentymistä kansalaisten hyvinvoinnin kannalta järkevänä tavoitteena. Loput ovat epävarmoja tai heillä ei ole mielipidettä.

Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä. Kysymykset esitetään riippumattomalle akateemiselle asiantuntijapaneelille, johon on kutsuttu kaikki virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulaisprofessorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat RePec-julkaisutietokannan kärjessä.

Lisäksi mukaan on kutsuttu neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen (PT, PTT, VATT, Etla) sekä Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtajat ja tutkimusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat.

Kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen.

Lue lisää