Talous

Lehto ja Aktia aloittavat yt-neuvottelut – 250 työpaikkaa uhattuna

Lehdon yt-neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 540 henkilöä ja Aktian 380.
LEHTIKUVA / Martti Kainulainen
Lehdon toimilla tavoitellaan noin 7 miljoonan euron vuosittaisia kulusäästöjä.

Rakennusyhtiö Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut kannattavuutensa parantamiseksi sekä henkilöstö- ja tehdaskapasiteetin sopeuttamiseksi nykyisen tarpeen tasolle. Neuvottelut voivat johtaa enintään 150 henkilötyövuoden vähentämiseen. Toimilla tavoitellaan noin 7 miljoonan euron vuosittaisia kulusäästöjä.

Yt-neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 540 henkilöä. Ne koskevat lähes kaikkia yhtiön yksiköitä Suomessa. Ulkopuolelle jäävät Asunnot-palvelualue putkiremontti-liiketoimintoineen sekä Insinööritoimisto Mäkeläinen.

Neuvotteluissa selvitetään mahdollisia irtisanomisia, lomautuksia, osa-aikaistamisia, työtehtävien muutoksia ja siirtoja toisiin tehtäviin sekä uudelleenkouluttamisia.

Lehdon Suomen yksiköissä oli kesäkuun lopussa töissä yhteensä 1  524 henkilöä, joista tehdastoiminnoissa 374 henkilöä.

Lehto julkisti elokuussa tuloksensa tämän vuoden ensimmäiseltä puoliskolta. Liikevaihto laski yli 15 prosenttia ja liiketappiota kertyi 27,5 miljoonaa euroa. Yhtiöllä oli alkuvuonna ongelmia sekä peruskorjaushankkeissa että Ruotsin projekteissaan, totesi toimitusjohtaja Hannu Lehto tuolloin. Lehto käynnisti edelliset yt-neuvottelunsa toukokuussa, jolloin ne koskivat Hartolan ja Oulaisten tehtaita.

Myös pankkikonserni Aktia aloittaa yt-neuvottelut, joiden ennakoidaan johtavan enintään 110 työntekijän irtisanomiseen tai osa-aikaistamiseen. Neuvottelujen piirissä on 380 työntekijää.

Pankki tavoittelee toimillaan kolmen miljoonan euron vuotuisia säästöjä ensi vuodesta alkaen. Konsernin ohjeistus tälle vuodelle pysyy muuttumattomana, ja se arvioi vertailukelpoisen liikevoittonsa pysyvän viime vuoden tasolla.

Aktian mukaan neuvotteluissa arvioidaan konsernin konttoriverkostoa ja sen mahdollista sopeuttamista. Pankki katsoo, että asiointi konttoreissa vähenee tulevaisuudessa entisestään.

Yt-neuvottelut ovat osa Aktian strategiapäivitystä, jolla se hakee kasvua varainhoidon puolella ja Suomen suurissa kaupungeissa.

"Tavoitteemme on strategiapäivityksen myötä näyttäytyä nopeasti muuttuvassa ympäristössä ketteränä ja vastuullisena toimijana, joka pystyy kohtaamaan asiakkaansa kokonaisvaltaisesti kaikissa elämäntilanteissa", Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub sanoo tiedotteessa.

Lue lisää