Talous

Postin suunnitelma tuntuvista palkanalennuksista jopa 8  000 työntekijälle ei yllätä PAU:ta

"Jos Postin toive toteutuisi, puhutaan pelkästään peruspalkoissa noin 30 prosentin leikkauksista."
Julkisuudessa on toistaiseksi kerrottu, että mahdolliset palkanalennukset koskevat noin 700:aa työntekijää. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Postin suunnitelmat tuntuvista palkanalennuksista jopa 8 000 työntekijälle ei tule Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:lle yllätyksenä. Puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan Posti on jo useilla työehtosopimusneuvottelukierroksilla hakenut kustannusleikkauksia työehtosopimukseen.

"Viime keväänä he kutsuivat meidät säästöneuvotteluihin ja meidän olisi pitänyt leikata 60 miljoonaa euroa työehtosopimuksen kustannuksista. Posti haluaisi laskea palkat halvimman jakelua koskevan työehtosopimuksen tasolle. Jos Postin toive toteutuisi, puhutaan pelkästään peruspalkoissa noin 30 prosentin leikkauksista", Nieminen sanoo STT:lle.

Postin keskipalkat ovat Niemisen mukaan reilusti alle suomalaisen keskipalkan tasoa, hieman yli 2 000 euroa.

Palkanalennuksista jopa 8 000 työntekijälle kertoi Helsingin Sanomat. Postilla on nyt noin 22 000 työntekijää.

Osa Postin työntekijöistä aloitti lakon viikko sitten yhtiön suunnitteleman työehtosopimussiirron vuoksi. PAU lopetti työtaistelutoimet, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi, että siirrossa otetaan aikalisä.

Palvelualojen työnantajat Palta ja PAU aloittivat eilen neuvottelut työehtosopimuksesta. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi STT:lle tiistai-iltana, että tapaamisessa käytiin hyvää keskustelua Postin tilanteesta, mutta uusia esityksiä ei vielä tehty. Voimassa olevat työehtosopimukset päättyvät lokakuun lopussa.

PAU:n mukaan neuvottelujen aloitusta mutkistaa nyt se, ettei Paltalla ole mahdollisuutta neuvotella työehdoista kyseisten 700 pakettilajittelijan osalta, koska Posti Palvelut Oy ei ole Paltan jäsen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Postin lajittelutyöntekijöiden palkkoihin yli kahden vuoden siirtymäaika – PAU: Ei ratkaise mitään

Postin lajittelutyöntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika

Postin jakelu keskitettävä yhteen mahdollisimman varhaiseen jakeluun, ehdottaa Medialiitto