Talous

PTT yllättäen hieman optimistisena: "Taloudessa näkyy myös suotuisia merkkejä"

Työllisyysasteen PTT ennakoi kääntyvän laskuun: "avoimia työpaikkoja on edelleen tarjolla paljon, mutta ei välttämättä työttömänä oleville".
Kari Salonen
Myönteistä virettä talouteen tuovat PTT:n mukaan euroalueen palautunut autokauppa sekä kotimaisen vähittäiskaupan piristyminen kesän aikana.

Britannian epäselvä ero EU:sta ja Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota lisäävät taloudessa epävarmuutta. Ensi vuoden kasvu voi silti yllättää myös positiivisesti, ennakoi Pellervon taloustutkimus PTT, joka julkisti torstaina kansantalouden ennusteensa.

PTT ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,3 ja tulevana vuonna 1,2 prosenttia, ja sen moottorina toimivat kotitaloudet.

Talouskasvua ovat olleet jarruttamassa brexitin ja kauppasodan lisäksi euroalueen kotitalouksien heikko kysyntä ja Kiinan velkaantumisen hillintä.

"Kiinassa hillintä on kuitenkin kääntynyt elvyttämiseksi. Euroalueella taas iso tekijä oli autokaupan hyytyminen, mutta se on jo pitkälti palautunut. Tämä tietää hyvää loppuvuoden kasvulle", toteaa tiedotteessa PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari.

Sopimuksettoman brexitin ja kauppasodan kiihtymisen vaikutuksia on vaikea arvioida. Eri tutkimusten arviot brexit-vaikutuksista Suomen talouteen vaihtelevat noin -0,2:sta -0,9 prosenttiin bkt:sta. Pahimmassa tapauksessa talouskasvu putoaisi lähelle nollaa.

Siksi Huovari luonnollisesti lisääkin: ”Sopu sekä kauppasodassa että Britannian EU-erossa olisi erittäin tervetullut."

Kotitalouksien kulutusta ovat omiaan piristämään autokaupan lisäksi normaalitasolle palautunut säästämisaste ja öljyn hinnan lasku. Kun vähittäiskauppakin on kesän aikana kohentunut, PTT arvioi, että koko palvelusektorin odotukset ovat kohtuullisen hyvät.

Työllisyyden kolme vuotta jatkunut kasvu muuttui alkuvuoden aikana laskuksi. Erityisesti työllisyys on heikentynyt 45–54 -vuotiaiden ja miesten joukossa.

Avoimia työpaikkoja on edelleen tarjolla paljon, mutta ei enää välttämättä työttömänä oleville, tiedotteessa huomautetaan.

Työpaikat ja tekijät eivät siis kohtaa, minkä vuoksi tutkimuslaitos ennustaa työllisten määrän lähtevän ensi vuonna laskuun noin 13 000:lla. Hidastuva talouskasvu vähentää työn kysyntää, mikä näkyy myös työttömyysasteen kääntymisenä kasvuun.

Vaikka kustannustaso on Suomessa kehittynyt viime aikoina kilpailijamaiden tahtiin, PTT varoittaa syksyn palkkaneuvotteluihin ryhtyviä.

”Suomessa ei pitäisi toistaa finanssikriisin jälkeistä virhettä, jolloin kilpailijamaiden palkkajarrutukseen vastattiin kiihdyttämällä palkkojen nousua. Menetetyn kilpailukyvyn palauttaminen on Suomen työmarkkinajärjestelmässä kivinen tie”, Janne Huovari varoittaa.

PTT ennakoi, että talouskasvun hidastuminen ja hallituksen menonlisäykset kasvattavat julkisen talouden alijäämän ensi vuonna noin 3,4 miljardiin euroon.

PTT:n kansantalousennuste löytyy verkosta kokonaisuudessaan.

Lue lisää