Öljyn hinta tasaantui hieman alle 70 dollariin maanantain rajun nousun jälkeen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Öljyn hinta tasaantui hieman alle 70 dollariin maanantain rajun nousun jälkeen

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät Irania viikonlopun iskuista Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin.
Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehdyt iskut näkyivät satelliittikuvissa. Tiistaina öljyn tynnyrihinta oli vakautumaan päin. LEHTIKUVA / AFP

Raakaöljyn hinta on vakautunut tämän päivän kaupankäynnissä eilisen jyrkän hintapiikin jälkeen. Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi tänään aamulla noin 68 dollaria tynnyriltä. Laskua oli hieman yli puoli dollaria eilisen päätöshinnasta.

Maailman suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian öljyntuotanto puolittui maan tuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen lennokki-iskujen takia. Tuotanto väheni arviolta 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä, mikä oli uutistoimisto Bloombergin mukaan kaikkien aikojen suurin äkillinen häiriö öljyntuotannossa. Pudotus vastaa noin viittä prosenttia koko maailman öljyntarjonnasta.

Iskujen jälkeen Brent-raakaöljyn hinta kohosi eilen lähes 15 prosenttia eli noin yhdeksän dollaria tynnyriltä.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät Irania viikonlopun iskuista Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin. Jemenin huthikapinalliset, joita Iran tukee, ovat väittäneet tehneensä iskun. Kapinalliset myös uhkasivat eilen Saudi-Arabiaa uusilla iskuilla. Iran taas on kiistänyt tehneensä iskut.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan näyttää vahvasti siltä, että Iran on hyökkäysten takana.

"Me aika lailla tiedämme jo", Trump totesi toimittajille kysyttäessä, onko Iran iskun takana.

Trump sanoi Yhdysvaltojen puolustavan Saudi-Arabiaa, jos maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon toivovansa, että sota Iranin kanssa voidaan välttää.

Trump kommentoi asiaa pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper totesi, että Yhdysvaltojen armeija valmistautuu vastaamaan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtyihin hyökkäyksiin.

Presidentti sanoi, että maa keskustelee Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja muiden alueen liittolaistensa kanssa. Trumpin mukaan Yhdysvallat kysyy mielipidettä tapahtumista myös liittolaisiltaan Euroopassa.

Öljynjalostusyhtiö Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä arvioi eilen STT:lle, että iskujen vaikutus öljymarkkinoihin vaikuttaa olevan kohtuullinen. Hänen mukaansa iskut ovat iso asia, mutta tilanne öljymarkkinoilla on jo rauhoittumassa.

Vaikka tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mitään suurta katastrofia öljymarkkinoille ei ole aiheutunut, pitää Kärnän mukaan asiaa arvioida uudestaan, jos tilanne kansainvälisen politiikan puolella eskaloituu.

Lue lisää

Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia – protesti keräsi Senaatintorille noin 3  000 osallistujaa

Mielenosoitukset pysyneet Yhdysvalloissa enimmäkseen rauhanomaisina – Manhattanilla ryösteltiin tiukentuneesta ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet kriisiytyvät

Yhdysvalloissa jarrutetaan sikojen kasvamista teurastamosulkujen takia