Verohallinto kehottaa: Tarkista verokortin vuosituloraja – liian alhainen veroprosentti jopa joka kolmannella palkansaajalla - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Verohallinto kehottaa: Tarkista verokortin vuosituloraja – liian alhainen veroprosentti jopa joka kolmannella palkansaajalla

Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella.
Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan lisäprosentin mukaan. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Verohallinto muistuttaa verkkosivuillaan palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin OmaVero-palvelussa vielä loppuvuodelle.

Verottajan mukaan arviolta jopa joka kolmannen palkansaajan veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan lisäprosentin mukaan. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella.

"Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos", sanoo johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen Verohallinnosta.

Aamulehti uutisoi aiemmin tänään Verohallinnon ennakoineen, että palkansaajat maksavat veroja poikkeuksellisen suuren määrän tämän vuoden lopussa. Syynä tähän on verokorttiuudistus, jonka myötä käytössä on koko vuodelle vain yksi tuloraja. Sivutuloverokorttia tai palkkakausikohtaisia tulorajoja ei enää ole.

Verokortin tekoa varten palkansaajan pitää aina etukäteen selvittää vuoden alusta kertyneet tulot ja verot, arvio koko vuoden tuloista sekä tiedot mahdollisista vähennyksistä, esimerkiksi matkakuluista ja kotitalousvähennyksestä.

Verokortti kannattaa tehdä sähköisesti OmaVero-palvelussa, Verohallinto sanoo. Kortin voi tehdä myös puhelinpalvelussa tai verotoimistossa.

Lue lisää

Verottaja ja kirkko innostuivat hassuttelemaan karkauspäivän kunniaksi – "Saat antaa lahjaksi 290 metriä keskihintaista hamekangasta"

Puolet suomalaisista kannattaa oikeutta estää omien verotietojen luovutus medialle – pienituloiset innokkaimpia kieltämään verotietojensa julkaisun

Oikeuskansleri ei aio tutkia Verohallinnon menettelyä toimittajille toimitettujen verotietojen salaamisesta

Journalistiliitto ja Medialiitto kantelevat verottajan salaustulkinnasta oikeuskanslerille