Talous

Google teki ison sopimuksen suomalaisen tuulivoimayhtiö Ilmatar Energyn kanssa

Yhtiö ostaa yli puolet Kajaaniin ja Pyhännälle nousevan Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta.
Ilmatar
Ilmatar Energyllä on toimivia tuulivoimaloita Luhangalla, Raahessa ja Leppävirralla.

Tuulivoimayhtiö Ilmatar Energy on solminut Googlen kanssa sopimuksen, jolla teknologiayhtiö ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta.

Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla. Googlen ostama osuus tuotannosta on 125 megawattia, yhtiö tiedottaa.

Piiparinmäen tuulivoimahankkeen omistavat Ilmatar Windpower Oyj:n ja Omnes Capitalin hallinnoiman Capenergie 3:n yhteisyritys Ilmatar Energy Oy.

Google on ilmoittanut ostavansa käyttöönsä aurinko- ja tuulienergiaa yhteensä yli kahden miljardin dollarin arvosta. Se koostuu eri puolille maailmaa rakennettavista uusista aurinko- ja tuulivoimaloista.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan Pyhännälle ja Kajaaniin vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä vuonna 2020.

”Ilmatar on yksi suomalaisen tuulivoimatuotannon pioneereista, ja on upeaa päästä sopimukseen Googlen kanssa. Sopimus on hyvä osoitus siitä, kuinka muun muassa suuret teknologiayhtiöt ovat valmiita sitoutumaan tuulivoimaan”, kommentoi Kalle Pykälä, joka on Ilmatar Windpowerin hallituksen puheenjohtaja ja toinen perustajista.

”Kestävä kehitys on ollut Googlen tärkeimpiä arvoja alusta lähtien, ja sitoutumisemme puhtaaseen energiaan on keskeinen osa toimintaamme,” sanoo Googlen operatiivinen johtaja Neha Palmer, ja jatkaa: ”Tämän päivän julkistus tuo uutta uusiutuvaa energiaa sähköverkkoon siellä, missä sitä käytämme.”

Ilmatar Energy on Ilmatar Piiparinmäen emoyhtiö, joka operoi tuulivoimatuotannossa projektikehityksestä ja hankkeiden rakennuttamisesta pitkäaikaiseen sähköntuotantoon sekä tekniseen ja taloudelliseen hallinnointiin asti.

Ilmatar Windpower Oyj on perustettu 2011 ja sen omistavat yrityksen perustajat, yksityiset rahoittajat ja yrityksen johto.

Lue lisää