Talous

Danske Bank laskee kasvuennusteitaan: Maailmantalouden vauhti hidastuu

Dansken mukaan taantuma ei kuitenkaan vielä uhkaa Suomea, sillä kuluttajien ostovoima paranee.
Dansken mukaan taantuma ei kuitenkaan vielä uhkaa Suomea, sillä kuluttajien ostovoima paranee. LEHTIKUVA / AFP

Danske Bank laskee hieman ennusteitaan Suomen talouden kasvulle. Pankin ekonomistit ennustavat tälle vuodelle 1,2 prosentin kasvua 1,3 prosentin sijaan ja ensi vuodelle 0,8 prosentin kasvua 1 prosentin sijaan. Edellinen ennuste oli kesäkuulta.

Dansken mukaan taantuma ei kuitenkaan vielä uhkaa Suomea, sillä kuluttajien ostovoima paranee.

"Maailmantalouden epävarmuus vaikuttaa suomalaisiin teollisuusyrityksiin enenevässä määrin, mutta kotitalouksilla on edelleen melko hyvin pullat uunissa. Kuluttajat saavat tukea nousevista palkoista, matalasta korkotasosta ja alhaisesta inflaatiosta", sanoo Dansken ekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

Työllisyys ei kuitenkaan enää näytä paranevan. Jäljellä oleva työttömyys on pääosin rakenteellista.

"Aika paljon pitäisi tapahtua, että hallituksen tavoittelema 75 prosentin työllisyysaste toteutuisi, eivätkä toistaiseksi esitellyt toimenpiteet vakuuta", Appelqvist arvioi.

Danske arvioi, että maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna. Kauppapolitiikan jännitteistä syntyy epävarmuutta, mutta samalla vapaat resurssit niukkenevat nousukauden jälkeen.

"Myönteistä on, että suhdanteiden heikkeneminen on tapahtunut rauhalliseen tahtiin ilman akuutteja kriisejä suurissa talouksissa", toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Suomelle tärkeä kauppakumppani Saksa näyttää Kuoppamäen mukana vajonneen loivaan taantumaan, mutta ilman paniikkia. Kaikkiaan euroalueen talouden kuva pysyy ensi vuonna vaisuna.

Euroopan keskuspankilta ei ole odotettavissa koronnostoja lähiaikoina, mikä on suomalaiselle asuntovelalliselle helpotus, kun lainakorot pysyvät matalina. Euroalueen talouskasvun vauhdittaminen käy kuitenkin vaikeaksi, kun rahapolitiikan perinteiset keinot alkavat olla vähissä.

Lisäksi EKP:n keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin patistelut aloittaa euromaiden finanssipoliittinen elvytys voivat olla vaikeita toteuttaa, vaikka menojen lisäämiselle voi olla kannatusta.

"Talouden resurssit, kuten työvoima, ovat kuitenkin likimain täyskäytössä monissa EU-maissa, joten finanssipoliittinen elvytys tarvitsisi rinnalleen rakenteellisia uudistuksia ja tehokkaammin toimivaa yhteismarkkinaa. Perustuslain kirjaus velkajarrusta puolestaan hidastaa Saksan toimia", Kuoppamäki sanoo.

Lue lisää

Danske Bank: "Kasvuennusteita pudotetaan yhä, jos tahti ei pian piristy"

Ekonomisti arvioi: Jääkiekon MM-kulta voi tuoda tilapäisen buustin kulutukseen

Danske Bank arvioi: Korot nousuun ensi vuonna, talouskasvu hidastuu

Danske Bank: Korona iskenyt Pohjoismaiden talouksiin yhtä voimakkaasti, tänä vuonna Suomen kasvu jää muista