Talous

Tieyhdistys: Suomessa ei tunnusteta yksityisteiden arvoa

40 miljoonan euron lisärahoitus vuodessa pitäisi sillat ja tiet ajokelpoisina.
Studio Korento - Harri Mäenpää
Yksityisteiden kunnostus kaipaa valtion rahaa jota Ruotsissa riittää Suomea paremmin.

”Yksityistieverkon merkitys on mittaamattoman suuri Suomen kansantaloudelle” sanoo Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen. "Esimerkiksi metsäteollisuuden kuljetuksista yli 90 prosenttia lähtee yksityisteiden varrelta rekoilla."

Metsä- ja biotalouden merkitys kansantaloudelle on äärimmäisen suuri ja panostukset yksityisteihin pitäisi nähdä panostuksena yhteiseen talouteen.

”Yksityistiet eivät ole yksityisasia, eikä vastuu niistä voi olla yksin yksityisten harteilla”, painottaa Raitanen.

Tuoreen Yksityistieverkon merkitys yhteiskunnalle –selvityksen mukaan Suomen pitäisi kolmin- tai nelinkertaistaa panostuksensa yksityistieverkkoon päästäkseen samalla tasolle Ruotsin kanssa.

Ruotsissa valtio sijoittaa yksityisteihin noin 120 miljoonaa euroa vuodessa, kun Suomessa panostus on 15 – 20 miljoonaa euroa vuodessa.

”Pelkällä tieosakkaiden rahoituksella tarvittavat silta- ja tiekorjaukset eivät toteudu."

Raitanen muistuttaa yhdenkin painorajoitetun sillan katkaisevan kuljetusketjun.

Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteilla 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Tieyhdistyksen mukaan sen tulee sisälyää yksityisteiden kehittämisohjelma.

"40 miljoonan euron vuosittaisella lisäpanostuksella saataisiin käynnistettyä tärkeimpien yksityisteiden ja niiden siltojen ohjelma, jolla näiden korjausvelka saataisiin hitaasti kurottua kiinni."

Yksityisteiden varrella toimii noin 33 000 yritystä ja noin 40 000 maatilaa, 43-sivuinen selvitys kertoo. Sen on laatinut professori Jorma Mäntysen johtaman WSP Finland Oy:n työryhmä.

Suomen Tieyhdistyksen lisäksi selvitystyössä ovat mukana Energiateollisuus ry, Infra ry, Koneyrittäjien liitto ry, Metsäteollisuus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry, Suomen Kuntaliitto ry ja Väylävirasto.

Lue myös: Tässäkin asiassa Ruotsi päihittää Suomen kirkkaasti

Jukka Pasonen
Lue lisää