Talous

Oletko jo ottanut käyttöön tämän rahanarvoisen vinkin? Vain harva kotitalous seuraa säännöllisesti energiankulutustaan

Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen, ja ainakin isoimmilla sähkön myyjillä on omat seurantapalvelunsa.
Jaana Kankaanpää
Jos haluaa pitää sähkölaskunsa kurissa tulevaisuudessa, on tärkeää tietää, milloin omassa taloudessa kuluu paljon sähköä.

Jos haluaa pitää sähkölaskunsa kurissa tulevaisuudessa, on tärkeää tietää, milloin omassa taloudessa kuluu paljon sähköä. Sähkönkulutuksen huippuihin pääsee käsiksi energiayhtiön kulutusseurantapalvelulla, josta saa selville niin kulutuksen aallonharjat kuin suvanteetkin.

Säännöllinen energiankulutuksen seuranta on kuitenkin toistaiseksi harvojen hupia. Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen. Lisäksi suurimmilla myyntiyhtiöillä on omat seurantapalvelunsa.

Palvelujen aktiivisia hyödyntäjiä on kuitenkin Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan vain kourallinen kaikista kotitalouksista, joskin tarkkoja käyttölukuja on vaikea saada.

"Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä. Tavoitteellinen energiansäästö ja sitä kautta asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu, kun tuntee kulutuksensa ja suunnittelee tehostamistoimet sen pohjalta", Suur-Uski sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevan on tiedettävä oma kulutuksensa tarkasti niiltä kuukausilta, jolloin järjestelmä tuottaa sähköä. Lisäksi hänen on ajoitettava sähkönkäyttöä aurinkoisille tunneille.

Kulutusseurantapalvelusta on saatavilla kaikki olennainen tieto onnistunutta mitoitusta varten.

Suomi on siirtymässä pois fossiilisista energialähteistä ja lisäämässä tuuli- ja aurinkosähköä, jolloin tuotannon määrä ja hinta voivat vaihdella sääolosuhteiden mukaan. Sähkönsiirron hintaan on puolestaan kaavailtu tehomaksua, millä pyritään rajoittamaan hetkellistä huippukulutusta.

Siitä, milloin ja miten tehoperusteinen maksu toteutetaan, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

"Kotitalouksissa kulutushuiput osuvat arkisin aamun tunneille ja erityisesti alkuiltaan, jolloin kotona pyykätään, kokataan ja siivotaan. Erityisesti sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä ja kylpyhuoneen lattialämmitystä on fiksua siirtää muihin ajankohtiin, jolloin kulutus tasaantuu vuorokauden eri tunneille", Suur-Uski kertoo.

Lue myös:

Sähkönkulutuksen leikkaaminen kuuluu muovin vähentämisen ohella suomalaisten suosimiin tapoihin säästää ympäristöä

Sähkönsiirron tuottoprosentti on roimasti liian korkea, arvioivat Omakotiliitto ja Suomen Sähkönkäyttäjät

Lämpöpumppujen osto lisääntyi viidenneksen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ethän mokaa lamppujen kierrätyksessä? Energiansäästö-, loisteputki- ja led- lamput eivät todellakaan kuulu sekajätteeseen

Tekeekö mieli nostaa kotona huoneen lämpötilaa? Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä ennen sitä

Suomalaisten ilmastotekosuosikit listattiin: Pakkausten ja muovituotteiden vähentäminen sekä sähkönkulutuksen leikkaaminen