Nyt tuli karu arvio: 35 prosenttia kirjakaupoista joutuu lopettamaan toimintansa hallituksen suunnitelmien vuoksi - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Nyt tuli karu arvio: 35 prosenttia kirjakaupoista joutuu lopettamaan toimintansa hallituksen suunnitelmien vuoksi

Yli kolmasosa kirjakaupoista arvioi, että mikäli toisen asteen oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi ja kunnat hankkivat oppikirjat jatkossa keskitetysti, liike on lopetettava.
Sanne Katainen
Liitto huomauttaa kannanotossaan, että hallitusohjelman mukaisen laajennetun oppivelvollisuuden myötä maksuttomiksi muuttuvat opetusmateriaalit tuovat mukanaan merkittäviä seurannaisvaikutuksia kirjakaupoille. Kuvituskuva.

Kirjakauppaliiton mukaan noin 35 prosenttia kirjakaupoista arvioi joutuvansa lopettamaan, mikäli oppikirjat muuttuvat maksuttomiksi hallituksen suunnitteleman laajennetun oppivelvollisuuden myötä.

Liitto huomauttaa kannanotossaan, että hallitusohjelman mukaisen laajennetun oppivelvollisuuden myötä maksuttomiksi muuttuvat opetusmateriaalit tuovat mukanaan merkittäviä seurannaisvaikutuksia kirjakaupoille.

Yli kolmannes kirjakaupoista arvioi, että mikäli toisen asteen oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi ja kunnat hankkivat oppikirjat jatkossa keskitetysti, liike on lopetettava.

Myös ne kaupat, jotka arvioivat pystyvänsä jatkamaan toimintaansa muuttuvassa tilanteessa, kertovat joutuvansa vähentämään henkilökuntaa.

Oppikirjat ovat muodostaneet kirjakauppojen liiketoiminnan yhden kivijalan. Oppikirjojen osuus kirjakauppojen kirjamyynnistä on ollut Kirjakauppaliiton mukaan vuodesta ja opetussuunnitelman vaiheista riippuen 16–28 prosenttia.

"Jos kunnat keskittävät toisen asteen oppikirjojen hankinnat, kuten peruskoulukirjojen osalta on tehty, laajennettu oppivelvollisuus ei tuo kirjakauppaan lisäasiakkaita, vaan kirjakaupat jäävät pääsääntöisesti hankintaketjun ulkopuolelle", Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson harmittelee tiedotteessa.

Merkittävin muutos kirjakaupoille syntyy asiakasvirran tyrehtymisestä. Opiskelevat nuoret vanhempineen tottuvat nimittäin opiskeluvuosien aikana asioimaan kirjakaupassa, ja tällöin matkaan tarttuu muutakin luettavaa sekä opiskelutarvikkeita.

Karlssonin mukaan muutos johtaa yhä harvempaan kirjakauppaverkkoon, ja toisaalta kirjakaupat tulevat keskittymään jatkossa vielä nykyistä enemmän suuriin kaupunkeihin.

"Muutos tulee siis vaikuttamaan myös yleisen kirjallisuuden saatavuuteen ja myyntiin. Tämä on tilanne erityisesti muuttotappiokunnissa, joissa korvaavaa myyntiä on vaikea löytää muista tuoteryhmistä", toimitusjohtaja huomauttaa.

Jotta kirjakauppaverkosto saataisiin jatkossakin pidettyä valtakunnallisena, Kirjakauppaliitto ehdottaa hallitukselle, että keskitettyjen hankintojen sijaan toisen asteen opiskelijat voisivat jatkossa hankkia opetusmateriaalinsa haluamaltaan toimijalta esimerkiksi kunnan jakamalla oppimissetelillä.

Lue lisää

Nuori yrittäjä on divarissa harvinaisuus ja verkkokauppa elinehto – moni vanhojen kirjojen liike ei ota vastaan "menneiden sukupolvien kirjallisuutta"

Kela tiedottaa: Pienituloisten perheiden opiskelijoille maksetaan jatkossa oppimateriaalilisää

Suomalaiset lukevat mielellään kirjoja, mutta kirjaostosten määrä vähenee

”Kyllä tässä kirjassa on paljon sellaista tietoa, jota moni ei tiedä"