Talous

Ammattitaitoista väkeä ei löydy riittävästi kotimaasta: S-ryhmä päätti rekrytoida kokkeja Filippiineiltä

Suomen ravintola-alaa vaivaa tällä hetkellä krooninen kokkipula.
S-ryhmä
Ulkomaisten työntekijöiden rekrytoinnissa on ollut mukana henkilöstöpalveluyritys Barona.

S-ryhmä on päättänyt rekrytoida kokkeja Filippiineiltä. Päätöstään se perustelee sillä, että Suomesta ei löydy riittävästi ammattitaitoista työvoimaa.

Kokkeja on jo rekrytoitu tänä vuonna yhdeksään osuuskauppaan. Filippiineiltä on tullut Suomeen lähes 50 ammattilaista.

S-ryhmä nostaa tiedotteessaan esiin sen, että Suomen ravintola-alaa vaivaa tällä hetkellä krooninen kokkipula. Koska ala ei ole houkutellut riittävästi nuoria opintoihin, monilla alueilla on vaikeuksia löytää tarvittava määrä keittiöhenkilökuntaa.

"Matkailu- ja ravitsemiskauppamme tulevaisuuden näkymiin vaikuttavat yhä voimakkaammin haasteet työvoimaan saatavuudessa ja pysyvyydessä. Pidemmän aikavälin tavoitteitamme on vaikuttaa alan kiinnostavuuteen nuorten silmissä", SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula sanoo tiedotteessa.

Ulkomaisten työntekijöiden rekrytoinnissa on ollut mukana henkilöstöpalveluyritys Barona.

"Alkukesästä Filippiineiltä saapuneet kokit suorastaan pelastivat kesämme tietyissä paikoissa. Työperäisen maahanmuuton ketteröittäminen kaikissa ammattiryhmissä onkin Suomessa tärkeä tavoite. Pahimmillaan rekrytointi on vienyt meiltä lähes vuoden", Nikula toteaa.

Osuuskauppa Suur-Savon alueella Mikkelissä ja Savonlinnassa työskenteli kesällä yhdeksän filippiiniläistä ammattilaista.

"Työvoimapula näkyy Etelä-Savossakin juuri ravintoloissa. Savonlinnassa kokkiopiskelijoita on tällä hetkellä vain muutama, tilanne siis tuskin korjautuu pikaisesti", Osuuskauppa Suur-Savon henkilöstöpäällikkö Tuula Lyytikäinen sanoo.

Lyytikäisen mukaan filippiiniläiskokit ovat tulleet hienosti osaksi työyhteisöä siitäkin huolimatta, että he tulevat erilaisesta kulttuurista..

"Filippiineiltä saapuneet kokit ovat erittäin ammattitaitoisia ja mahtavalla työmoraalilla varustettuja, innokkaita ja iloisia persoonia. Aivan huipputyyppejä", hän kehuu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä harmittelee ulkomaisten verkkokauppajättien erilaisia pelisääntöjä – näin kenttäjohtaja kommentoi kaupparyhmän ja viljelijöiden suhdetta

Irlantilaislihan vyöry uhkaa Suomea brexitin seurauksena – Kesko ei aio lisätä tuontia

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen