LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Biokattilan nuohoustarpeen voi päätellä savukaasun lämmön noususta – jo yhden millin nokikerros heikentää kattilan tehoa viisi prosenttia

Noen ja karstan kertyminen kattilaan on yleensä oire palamisen ongelmista, kertoo Motivan asiantuntija.
Sami Karppinen
Millin nokikerros heikentää palamista viisi prosenttia, joten säännöllinen nuohous kannattaa.

”Biokattilan likaantumisen voi nähdä savukaasun lämpötilaa seuraamalla. Kun lämpötila on noussut 20−40 astetta verrattuna puhtaaseen kattilaan, on puhdistamisen aika”, toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty Bioenergia ry:stä kertoo

”Jo yhden millimetrin paksuinen nokikerros lämmönvaihtopinnoilla huonontaa lämmönsiirtoa noin viisi prosenttia ja lisää polttoaineen kulutusta 2‒3 kiloa lämmityskertaa kohti”, muistuttaa asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta.

Biokattiloissa poltetaan yleensä haketta tai puuta. "Jos tuhka on hienojakoista, laite toimii hyvin ja polttaa hakkeen puhtaasti", Tuohiniitty kertoo.

"Säännöllinen huolto ja puhdistus pitävät biokattilan kunnossa ja parantaa energiatehokkuutta. Suuret lämpötilan vaihtelut ovat kuitenkin tyypillisiä pilkekattiloille."

Etenkin pienet biokattilat vaativat säännöllistä huoltoa, puhdistusta ja nuohousta. "Riittävän kokoinen varaaja pidentää puhdistamisväliä merkittävästi, koska silloin kattilaa voidaan lämmittää tehokkaasti."

"Noen ja karstan kertyminen kattilaan on yleensä oire palamisen ongelmista", Forssell sanoo.

Tuhka kerätään kuumuutta kestävään ja kannella suljettavaan astiaan. Kun tuhka on kunnolla jäähtynyt, se pakataan tiiviisti jätepussiin ja viedään sekajäteastiaan.

Tuhkan jäähtyminen kestää pitkään, ja tuhkan seassa olevat kytevät kekäleet voivat sytyttää jäteastian palamaan.

Pieniä määriä tuhkaa voi Forssellin mukaan käyttää puutarhassa. "Parhaita sijoituskohteita ovat marjapensaat, hedelmäpuut ja muu puusto, jonka juuristoalueelle tuhka levitellään. Täytyy kuitenkin muistaa, että kattilasta saattaa irrota epäpuhtauksia tuhkaan."

Kattilan arina, tulipesä, lämmönsiirtopinnat ja muut pinnat puhdistetaan laitetoimittajan huolto-ohjeen mukaan. Puhdistamisessa voi käyttää tuhkaimuria. Myös nestemäisiä puhdistusaineita voi kokeilla, Motivasta neuvotaan.

Varoventtiilin avautumista voi kokeilla keventämällä käsin sulkulaitteen jousta.

Nuohooja on Motivan ohjeiden mukaan tilattava säännöllisesti. Kiinteän polttoaineen kattiloiden savuhormit ja yhdyshormit nuohotaan kerran vuodessa.

”Palamismittauksilla voidaan selvittää, onko kattilan säädöt tehty oikein ja polttoaineen mukaisesti. Kun kaikki on kunnossa, palaminen on tehokasta, polttoainetta säästyy ja palamisen hiukkaspäästöt ovat vähäiset”, kertoo toimitusjohtaja Hannu Murtokare Nuohousalan keskusliitto ry:stä.

Mittaus tehdään savukaasuanalysaattoreilla, jotka soveltuvat puu- ja pellettikattiloihin. Nuohooja tekee mittauksen kahdessa vaiheessa talviaikana. Ensimmäinen mittaus tehdään nuohouksen yhteydessä. Silloin nuohooja antaa myös ohjeita kattilan säätämiseen ja puhdistamiseen. Toisen mittauksen nuohooja tekee seuraavan kahden viikon aikana. Vertaamalla mittaustuloksia nähdään, onko kattilan säätäminen tehostanut palamista.

Motiva tuottaa tietoja neuvontaan ja pitää yllä Tehokkaasti puulla -sivustoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Takan tuhkat voi viedä turvallisesti puutarhaan marjapensaille – perunamaalle ei kannata levittää

Saako kiinteistön omistaja nuohota itse savupiippunsa? – "Nuohous on väärä paikka säästää", asiantuntija varoittaa

Piirinuohoojista tuli yrittäjiä heinäkuun alussa: ”Taksoja ei voi korottaa määrättömästi, koska ihmiset ovat hintatietoisia ja he voivat soittaa toiselle nuohoojalle”