LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Syksyn barometri: Yksinyrittäjien suhdanneodotukset ovat laskussa

Yksinyrittäjistä 23 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 14 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.
Jarkko Sirkiä
Yksinyrittäjien suhdanneodotukset ovat laskeneet hieman verrattuna kevääseen. Odotusten heikkeneminen vastaa pitkälle yleistä käsitystä talouden kehityksestä.

Yksinyrittäjien suhdanneodotukset ovat laskeneet hieman verrattuna kevääseen. Odotusten heikkeneminen vastaa pitkälle yleistä käsitystä talouden kehityksestä. Tiedot selviävät syksyn 2019 yksinyrittäjäbarometristä.

Yksinyrittäjistä 23 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 14 prosenttia pelkää niiden heikkenevän. Muihin pk-yrityksiin verrattuna yksinyrittäjien odotukset ovat hieman alhaisemmat.

Yritysten ikä näyttäisi selvästi vaikuttavan yksinyrittäjien odotuksiin. Nuorimmilla, tällä vuosikymmenellä perustettujen yritysten yrittäjillä on selvästi korkeammat suhdanneodotukset kuin aiemmin yrityksensä perustaneilla.

Samoin ymmärrettävästi kanvuhakuisemmilla yrittäjillä on korkeammat odotukset kuin niillä, joilla ei kasvuhaluja samassa mitassa ole. On mielenkiintoista, että kasvuhakuisesten yksinyrittäjien suhdanneodotukset ovat korkemmat kuin muiden kasvuhakuisten pk-yritysten.

Yksinyrittäjäbarometri perustuu Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan syksyn 2019 Pk-yritysbarometriin. Tutkimus toteutettiin internet- ja puhelinkyselynä kesä- ja heinäkuussa. Kyselyyn vastasi 2 212 Suomessa toimivaa yksinyrittäjää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EK:n Lundmark: työtaistelut täysin ylimitoitettuja – "Aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle"

Sampo-Rosenlew sai yt:t päätökseen – 16 henkilöä lähtee

Ammattiliittojen jäsenmaksuperinnästä nousi ideologinen sota