Talous

Kaivosyhtiö Latitude varaa koboltin etsintään yli puolen miljoonan hehtaarin alueet Lapissa ja Kainuussa

Latitude 66 Cobaltin tavoitteena on käynnistää kobolttikaivokset Kuusamossa ja Posiolla tulevien vuosien aikana. Kaivoslaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.
Markku Vuorikari
Latitude 66 Cobalt aikoo etsiä kobolttia pääasiassa vanhoista näytteistä mutta myös uusia otetaan. Aiemmin näytteistä on tutkittu nikkeliä ja kuparia.

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle varausilmoituksen 570 000 hehtaarille mahdollista malminetsintää varten Pohjois-Suomessa ja Kainuussa. Tavoite on löytää ja jalostaa kobolttia akkuihin.

Tuorein 370 000 hehtaarin varaus kahdeksi vuodeksi koskee kahdeksaa kuntaa Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa.

"Olemme kolmen vuoden aikana investoineet kolme miljoonaa euroa Kuusamon liuskevyöhykkeen tutkimuksiin. Geologeillamme on ymmärrys siitä, miten koboltti on asettunut nykyisille sijoilleen. Tätä tietoa aiomme soveltaa iältään ja rakenteeltaan samanlaisiin geologisiin vyöhykkeisiin Suomessa", yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer sanoo tiedotteessa.

Aiempi 200 000 hehtaarin varaus koskee Rovaniemen eteläpuolista aluetta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kartoittaa parhaita kobolttimaita lähinnä aiempien tutkimusten avulla, mutta myös maastossa.

"Moreenikerros vaikeuttaa malmioiden löytämistä, minkä vuoksi kaivokset eivät sijaitse aina parhailla paikoilla", Hoyer sanoo.

Latitude 66 Cobaltin tavoitteena on käynnistää kobolttikaivokset Kuusamossa ja Posiolla tulevien vuosien aikana. Vuonna 2017 perustettu australialais-suomalainen yritys on ostanut Kuusamon ja Posion hankkeet Dragon Miningilta ja Kuusamo Goldilta.

Koboltti on akkujen keskeinen raaka-aine.

Hoyer painottaa keskusteluyhteyttä alueen asukkaiden ja elinkeinojen kanssa. Valmistelussa olevia luonnonsuojelualueita yhtiö ei aio tutkia. Rukatunturin, Riisitunturin, Ounasvaaran ja Sallatunturin ympärille jätetään 10 kilometrin suojavyöhyke.

Kaivoslakia ja siitä tehtyä kansalaisaloitetta käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Yksi aloitteen tavoitteista on, että mineraalit ja metallit jäisivät valtion ja maanomistajien omistukseen eivätkä kaivosyhtiöille, niin kuin nykyisin varausmenettelyn ja malminetsintäluvan eli entisen valtauksen jälkeen tapahtuu.

Lue myös: Hallitus korottamassa kaivosten vakuusmaksua

Lue lisää

Kongo on mineraalien suurvalta

Kainuun Sanomat: Terrafamen uraanilupa odottaa enää poliittista päätöstä – lupa olisi ensimmäinen Suomessa

Malmia louhitaan enemmän kuin koskaan – silti Suomi on tuonnin varassa

Kobolttia etsivä kaivosyhtiö jättänyt varauksia tuhansille neliökilometreille – kohteet Lapissa, Koillismalla ja Kainuussa