OP:n Pohjola lopettaa satovahinkojen vakuuttamisen – tappiollista toimintaa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

OP:n Pohjola lopettaa satovahinkojen vakuuttamisen – tappiollista toimintaa

LähiTapiola jatkaa vakuuttamista, vaikka vakuutusveron poisto ei tuonut lisää asiakkaita.
Kalle Särkkä
Sato lilluu Suomessa välillä vedessä, välillä kärsii kuivuudesta, mutta yksityinen satovahinkovakuutus ei ole ottanut tulta.

Pohjola Vakuutus ei jatka enää satovahinkovakuuttamista. "Vakuutuksen kysyntä vähenee, ja se on ollut koko ajan tappiollista", johtaja Markus Uimonen Pohjolasta kertoo.

OP Ryhmään kuuluvalla Pohjola Vakuutuksella on satovahinkovakuutusasiakkaita alle 300. Määrä on vähentynyt neljänneksen kahdessa vuodessa.

Vakuutuksen lopettamisesta on jo kerrottu asiakkaille, ja viralliset irtisanomiset lähtevät piakkoin.

Valtio ei korvaa enää satovahinkoja. Vakuutuksen on toivottu nyt tuovan turvaa viljelijöille.

Vakuutusta on kuitenkin pidetty kalliina, ja sen vuoksi 24 prosentin vakuutusvero poistettiin viime keväänä.

"Veron poistaminen ei tuonut lainkaan lisää asiakkaita", Uimonen toteaa.

Satovahinkovakuutuksia on tehty vuodesta 2016 alkaen. Pohjola on korvannut joka vuosi 30–50 asiakkaalle sadon menetyksiä.

"Korvauksia on maksettu kaksinkertaisesti saatuihin vakuutusmaksuihin nähden."

Uimosen mukaan vakuutusyhtiö ei voi jatkaa pitkään tappiollista yhden vakuutuslajin toimintaa, koska muut vakuutuksenottajat joutuvat silloin maksumiehiksi.

Vähäiseen kiinnostukseen vaikuttaa Uimosen mukaan osaltaan viljan huono hinta.

LähiTapiola aikoo jatkaa viljasadon vahinkovakuuttamista edelleen.

"Vakuutus pysyy, ja sitä aiotaan myös kehittää, koska tarvetta vakuutukselle viljelijöiden ja MTK:n mukaan on", liiketoimintajohtaja Petri Pitkänen LähiTapiolasta sanoo.

Yhtiöltä vakuutuksen on ottanut muutama sata tilaa, eli kiinnostus on ollut melko vähäistä.

Pitkänen arvioi, että EU-tuen vuoksi viljelijöillä on joka tapauksessa tietty suoja tuloilleen, vaikka satovahinkoja tuki ei korvaa.

Vakuutuksista ei ole välttämättä riittävästi tietoa. "Osalla tiloista voi olla vielä käsitys, että valtio korvaa menetyksiä."

Arvonlisäveron suuruisen vakuutusveron poistaminen ei tuonut lisää asiakkaita LähiTapiolallekaan, vaikka se alensi täysimääräisesti viljelijän vakuutusmaksua.

"Vakuutussopimus pitää tehdä ennen kylvöjä. Kun vakuutusveron poistosta päätettiin vasta keväällä, se ei ehtinyt vaikuttaa päätöksiin vielä täysin."

Vakuutuksen saa eri viljalajeille erikseen ja usean tasoisena. Esimerkiksi LähiTapiolan vakuutuksessa kevätvehnän suppea turva maksaa 2–4 euroa hehtaarilta vakuutetusta satotasosta riippuen ja laaja turva 7–13 euroa. Härkäpapu ja sokerijuurikas ovat selvästi kalliimpia.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan on valitettavaa, etteivät valtion luomat kannusteet ole lisänneet satovahinkovakuutuksen myyntiä.

"Alan toimijoille voi esittää toiveen, että satovahinkovakuutusta pitää edelleen kehittää, jotta viljelijät kokevat sen hyödylliseksi."

Myös MTK:ssa Pohjolan vakuutusten myynnin lopettamista pidetään valitettavana.

"Olisi toivonut, että yhtiön kiinnostus tarjota vakuutuksia olisi kestänyt pitemmälle. EU-tukijärjestelmän kehittäminen on käynnissä, ja OP on suurin maatalouden rahoittaja", MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi harmittelee.

Sahin mukaan yksityistä vakuuttamista tarvitaan julkisen riskinhallinnan täydentäjänä.

Hän arvioi, että vakuutusta pitäisi vielä kehittää. "Näyttää siltä, ettei tuote ole valmis, koska kiinnostusta on melko vähän."

Jukka Pasonen
Lue lisää

Kesän Farmari-näyttely on tuottajille kohtaamispaikka, ja kuluttajille näyteikkuna alkutuotantoon

Merkittävä maatalousrahoittaja OP on kerännyt huhtikuun aikana rahaa eläinsuojelujärjestölle: "Kampanja on otettu vastaan positiivisesti"

Eläintautivakuutukset verottomiksi satovakuutusten ohella

Satovakuutuksien vero poistuu – Orpo toivoo lakia valmiiksi ennen kesää