Suomen julkiset menot kasvavat EU:n mukaan liikaa – Komissiolta hallitukselle noottia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Suomen julkiset menot kasvavat EU:n mukaan liikaa – Komissiolta hallitukselle noottia

Suomen julkiset menot kasvavat enemmän kuin ne saisivat kasvaa, komissio huomauttaa.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Suomi aikoo tasapainottaa budjettia myöhemmin.

Suomen julkiset menot kasvavat Euroopan komission mukaan liikaa, mistä syystä Euroopan komissio suosittelee maata hillitsemään menojen kasvua.

Komissio lähestyi Suomea aiheesta viime viikolla kirjeellä.

Suomen lähettämässä vastauksessa valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo sanoo, että Suomen julkinen talous on tarkoitus tasapainottaa vuoteen 2023 mennessä. Nyt talouteen investoidaan kertaluonteisilla menoilla.

Saarenheimo kertoo, että talous kulkee yhdessä pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa ja hallitus tiedostaa, että tasapainotus on tarpeen.

Saarenheimon vastauksesta käy myös ilmi, että Suomi ei ole vaarassa rikkoa EU:n sääntöjä, ja julkisen talouden alijäämä jää joka tapauksessa alle kolmen prosentin rajan. Saarenheimon mukaan Suomi ei ole myöskään syyllistynyt vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamatta jättämiseen.

Valtiovarainministeriön mukaan julkisen talouden alijäämä on tänä vuonna prosentin, kun se saa olla enintään kolme prosenttia.

Myös muut jäsenmaat saivat komissiolta huomautuksia. Suomen lisäksi Espanja, Italia, Ranska ja Portugali saivat komissiolta kirjeen, jossa pyydettiin lisäselvityksiä.

Lue lisää

Tarkastusvirasto: Suomen julkiset menot kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat

Maailmalla tapahtuu, Suomessa vaan ihmetellään

Koronan vuoksi sukeltanut asuntokauppa palautumassa vauhdilla – omakotitalokauppa oli kesäkuussa jo vuodentakaista vilkkaampaa

SDP:n mielestä päivähoitomaksujen alentaminen on akuutein työllisyystoimi – kokoomus ja RKP laajentaisivat paikallista sopimista