Yt-neuvottelut jatkuvat - Ruokavirastolle 3,3 miljoonaa euroa lisäbudjetissa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Yt-neuvottelut jatkuvat - Ruokavirastolle 3,3 miljoonaa euroa lisäbudjetissa

Ruokavirasto on saamassa 3,3 miljoonan euron ylimääräisen rahoituksen valtion kuluvan vuoden lisäbudjetista.
Johannes Tervo
Ruokavirasto kertoi viikko sitten aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on enintään 95 henkilötyövuoden vähentäminen.

Ruokavirasto saa 3,3 miljoonaa euroa lisärahoitusta valtion budjetista. Summa on käytettävissä vuoden 2020 loppuun mennessä.

"Olemme halunneet turvata Ruokaviraston ydintoiminnot ja sen, että viljelijöiden tukimaksut tulevat ajallaan. Ruokaviraston rooli eläintautien torjunnassa, CAP-valmistelussa tai vienninedistämisessä ei saa vaarantua ja siksi tämä lisätalousarviossa esitetty 3,3 miljoonaa on tarpeellinen", kommentoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Ruokavirasto kertoi viikko sitten aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on enintään 95 henkilötyövuoden vähentäminen kaikkiaan vajaan tuhannen hengen työvoimasta. Lisäksi virasto kertoi osa-aikaistavansa 15 työntekijää.

Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikariselle lisärahoituksen saaminen ei ilmiselvästi tullut yllätyksenä, mutta miellyttävänä tietona kuitenkin. Yt-neuvottelujen käymiseen tieto lisärahasta ei ainakaan toistaiseksi vaikuta.

”Arvioimme tilannetta prosessin aikana yhdessä työntekijäjärjestöjen kanssa suunnitelman mukaisesti. Odotamme, että päätös realisoituu ja rahat tulevat tilille”, Oikarinen sanoo.

Lisäraha edellyttää vielä lisäbudjetin eduskuntakäsittelyä loppuvuonna.

Yt-neuvottelujen kohteena olevien toimenpiteiden on viraston mukaan määrä koskea ensi vuotta. Viraston rahoitusvaje on noin viisi miljoonaa euroa. Oikarisen mukaan sekin on selvitettävä, koskeeko rahoitus vain tätä vuotta.

”Yleensä normaali budjettiraha on siirtyvää ja meidän haasteemme ovat ensi vuodessa”, hän kertaa.

Mainittu 3,3 miljoonaa euroa perustuu Oikarisen mukaan ”matkan varrella” tehtyyn arvioon, sillä vuoden alusta toimintansa aloittaneella Ruokavirastolla ei ole takanaan yhtään varsinaista tilikautta.

”Budjettiriihessä saimme kertaluonteisesti pari miljoonaa ja nyt ehdotus on 3,3 miljoonasta. Loppusumma on lähellä arviota ja tarvetta”, Oikarinen sanoo.

Jotta rahoitus jatkossa riittää, pääjohtaja Oikarisen mukaan viraston on selvitettävä rakenteellisia ratkaisuja. Niitä ovat tulopohjan ja maksupolitiikan tarkastelu, toimipaikkaratkaisut ja vuokrat, henkilöstön luontainen poistuma ja eläköityminen sekä organisatoriset ratkaisut.

Juttua päivitetty pääjohtaja Antti-Jussi Oikarisen kommenteilla klo 13.20 ja ministeri Jari Lepän kommenteilla klo 19.45.

Lue lisää

Hallitus jätti raviväen odottamaan luvattuja rahoja kesän yli – Miksi jo tehtyä päätöstä veikkausvarojen kompensoinnista ei vain nuijittu pöytään budjetissa?

Käheä-ääninen Marin johtaa viisikon neuvotteluita lisäbudjetista Kesärannasta käsin

Ravintolatuki on tänään eduskunnassa lähetekeskustelussa

Budjettipäällikön mukaan valtiontalous painuu yli 10 miljardia alijäämälle tänä vuonna