LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Elintarviketeollisuus on ainoa valopilkku – teollisuusyritykset eivät usko suhdanteidensa kohenevan lähikuukausina

Elintarviketeollisuuden tuotannon ja myynnin odotetaan jatkavan lähikuukausina varovaista kasvuaan.
Hanna Linnove
Toimitusjohtaja Pia Pohja korostaa, että yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa tuo työtä kolmelle muulle henkilölle yhteiskunnassa.

Elintarviketeollisuus on tällä hetkellä elinkeinoelämän ainoa toimiala, jossa sekä suhdannetilanne että odotukset näyttävät plussaa.

Toisin kuin suomalainen teollisuus kautta linjan, elintarvikeyritykset arvioivat Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n tuoreessa barometrissa suhdanteidensa kohenevan hieman lähikuukausina. Alan yritykset kuvaavat vallitsevaa tilannettaan yhä vaatimattomaksi, mutta tilanne on parempi kuin viime syksynä.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan suhdannebarometrin viesti on vakava. Se osoittaa yhtäältä elintarviketeollisuuden suhdannevakauden, mutta kertoo toisaalta poikkeuksellisen voimakkaasta käänteestä. Koko teollisuuden suhdanneodotuksia kuvaa saldoluku -29, elintarviketeollisuuden odotuksia vielä +5.

Elintarviketeollisuuden tuotannon ja myynnin odotetaan jatkavan lähikuukausina varovaista kasvuaan, erityisesti joulusesongin vaikutuksesta. Ruoka- ja juomayritysten työllisyyden ei sen sijaan odoteta enää paranevan.

"Vahva kotimarkkinakysyntä on elintarviketeollisuudelle elinehto, kuten on myös koko teollisuuden ja palvelualojen menestys. Päättäjien pitää varmistaa nyt kaikin keinoin, että elintarvikeyritysten kyky toimia kansantalouden vakauttajina säilyy tulevissakin suhdannekuopissa", Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo tiedotteessa.

Pohjan mukaan muussa tapauksessa on olemassa vaara siitä, että alan erittäin suuri välillinen vaikutus työllisyyteen heikkenee. Toimitusjohtaja korostaa, että yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa tuo työtä kolmelle muulle henkilölle yhteiskunnassa.

"Elintarviketeollisuudella on toimialoista suurin suhteellinen kokonaisvaikutus työllisyyteen. 15 henkilöä työllistyy yhden miljoonan euron tuotosta kohti", Pohja jatkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EK:n barometri: Suomalaiset yritykset pitävät talouden suhdannetta kohtalaisena mutta odottavat kylmenemistä

ETL: "Hallitusohjelmassa nakerretaan alan kilpailukykyä ja toimintamahdollisuuksia"

Lihatalojen mielestä kuluttajan pitää saada valita – Gröhn: Ei tarvitse syödä pelkästään lihaa