LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Isojen ydinvoimaloiden aika on ohi – pienydinvoimaakaan ei vielä ole saatavilla

Pienet sarjatuotantovoimalat voisivat tuottaa myös lämpöä hiilineutraalisti.
Fennovoima
Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimatyömaalla rakennettiin apurakennuksia tänä syksynä. Reaktorin rakentamiseen toivotaan päästävän vuoden 2021 jälkeen, jos laitos saa rakentamisluvan.

Suurten räätälöityjen ydinvoimalaitosten aika näyttää olevan ohi, koska ne eivät ole tarpeeksi taloudellisia. Tilalle on tarjottu pieniä moduuliydinvoimaloita, jotka voisivat tuottaa myös lämpöä, työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen sanoi Atomiteknillisen seuran ydinvoimapäivillä Helsingissä keskiviikkona.

"Yhtään kaupallista pienydinvoimalaa ei ole kuitenkaan olemassa, joten niiden varaan ei voi laskea energiantuotantoa."

Pienydinvoiman etu on, etteivät ne välttämättä tarvitse niin massiivista suojaa tai paineastiaa kuin isot. Osia voitaisiin valmistaa sarjatuotannossa, mikä laskisi kustannuksia. Pienvoimala voitaisiin myös sijoittaa aivan lämpöä tarvitsevan laitoksen viereen.

Nykyisten ydinvoimaloiden energiasta kaksi kolmannesta valuu hukkalämpönä mereen.

Huttusen mukaan hallituksen tavoittelema hiilineutraali Suomi vuonna 2035 tarvitsee koko taloudessa suuren suunnanmuutoksen. Päästöjä voidaan leikata 85–90 prosenttia, mutta kun lähestytään 90 prosenttia, kustannukset nousevat rajusti.

Tärkeintä on lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttö ja tarvitaan myös hiilinieluja, joita Suomen metsissä on.

Kaikkein hankalinta kasvihuonekaasujen vähentäminen on sementin tuotannossa, maataloudessa ja öljyjalostamoilla, Huttunen arvioi.

Sähköstä Suomessa tuotetaan päästövapaasti jo 80 prosenttia ja osuus kasvaa, kun Olkiluoto 3 saadaan ensi vuonna käyttöön.

Tuulivoima on tällä hetkellä edullisin sähköntuotantomuoto, mutta sillä ei pystytä tuottamaan lämpöä ydinvoimaloiden tavoin.

Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua ja Fennovoiman toimitusjohtajan sijaisena toimiva operatiivinen johtaja Timo Okkonen muistuttivat, että myös pienet SMR (small modular reactor) -voimalat ovat ydinvoimaloita ja niiden turvallisuudesta tulee pitää huolta

Tanhua myönsi, että esimerkiksi Olkiluoto kolmosen valmistuminen on kestänyt niin pitkään, etteivät vastaavat ydinvoimalat pärjää kilpailussa muita sähköntuotantomuotoja vastaan.

Hän kuitenkin tähdensi, että Olkiluodon ydinvoima on "Suomen suurin ilmastoteko ja pelastanut maailmaa jo yli 40 vuoden ajan."

Okkosen mukaan turvallisuuden varmistaminen on pienessäkin voimalassa vaativaa työtä, joka ehkä unohdetaan nykyisessä SMR-laitosten "hypetyksessä" eli suosiossa.

Fennovoimassa turvallisuuteen ja suunnitteluun on satsattu valtavasti yli vuoden ajan ja samalla varsinaisen laitoksen rakentaminen on jäädytetty. Okkosen arvion mukaan voimalan rakentamistöitä voidaan jatkaa ensi kesänä ja tarkoitus on, että voimalaitos tuottaisi sähköä vuonna 2028. Rakentamislupa on tarkoitus saada vuoden 2021 aikana.

Luvansaannin edellytyksenä on myönteinen turvallisuusarvio STUKilta, jonka mukaan laitoksen aiemmat suunnitelmat eivät täyttäneet vaatimuksia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olkiluoto 3 myöhässä taas – uusi aikataulu toimitetaan TVO:lle joulukuussa

Verouudistus ei saa suosia kivihiiltä

Ydinvoimayhtiön ex-johtajat vapautuivat syytteistä Fukushima-oikeudenkäynnissä – miehiä syytettiin laiminlyönneistä, jotka johtivat yli 40 ihmisen kuolemaan