LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Finnfundilla on 100 miljoonan euron metsäsalkku – Latinalaisen Amerikan osuus jo neljänneksen

Valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfund käyttää huomattavan määrän investointirahastaan metsäplantaasien istuttamiseen ja hoitamiseen.
Tuulikki Viilo
Noin kaksi kolmasosaa Finnfundin 100 miljoonan euron metsäsalkun sijoituksista kohdistuu Afrikkaan. Kuvassa eukalyptuksen runkoja etiopialaisella torilla.

Suomalainen metsäosaaminen tunnetaan hyvin Euroopassa ja muualla maailmassa. Mutta minkä tahon kautta osaaminen matkaa määränpäähänsä?

Pisin kokemus kansainvälisistä metsäsijoituksista lienee valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfundilla. 90-luvulta lähtien etenkin Afrikkaan sijoittaneen Finnfundin suorien sijoitusten metsäsalkun koko on tällä hetkellä noin 100 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan salkun koko on noin 550 miljoonaa euroa.

Valtaosa rahoitettavista metsähankkeista painottuu Afrikkaan, mutta viime vuosina Aasian ja Latinalaisen Amerikan osuudet ovat olleet kasvussa.

Noin 67 miljoonaa euroa eli kaksi kolmasosaa hankkeista sijoittuu Afrikkaan, neljännes eli noin 27 miljoonaa keskittyy Latinalaiseen Amerikkaan ja 4,5 miljoonaa Aasiaan. Lisäksi Finnfundilla on neljä muuta metsärahastoa.

Vuosikertomuksen mukaan yhtiön kaiken sijoitustoiminnan tuotot ennen veroja olivat vuonna 2018 noin 33 miljoonaa euroa. Tulos pysyi 2,1 miljoonaa euroa voitollisena, ja korkotuotot kasvoivat. Oman pääoman tuotto viisivuotiskauden keskiarvona jäi kuitenkin alle kahden prosentin tavoitteen.

Finnfundin apulaisjohtajan ja yhtiön maa- ja metsätalouden salkkuvastaavan Jari Materon mukaan suuri osa rahoitettavista hankeyhtiöistä keskittyy plantaasimetsätalouteen.

"Investointirahaa käytetään merkittävissä määrin metsäplantaasien istuttamiseen ja hoitamiseen", Matero kertoo.

Finnfund käyttää metsähankkeissaan jonkin verran suomalaista metsäosaamista esimerkiksi konsulttipalveluina tai teknologiana. Metsiin liittyviä konsultointipalveluja tarjoavat esimerkiksi Suomessa perustetut ja kansainvälisesti toimivat Indufor ja Pöyry.

Finnfundin hallinnassa on noin 870 000 hehtaaria metsää, josta 815 000 hehtaaria on FSC-sertifioitua.

Yhtiö on laskenut, että sen rahoittamat metsäinvestoinnit sitovat ilmakehästä yli puoli miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuosittain.

Lue myös:

"Suomen pitää edistää Euroopan metsitystä" – Costa Ricasta tuli menestystarina, joka todistaa maamme kyvyt metsien käsittelyssä, sanoo FAO:n nokkamies

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsityksen asiantuntija sai kehitysmaiden pellot poikimaan polttopuuta – samalla paranivat sadot ja maaperän ravinteisuus

Liika hiilidioksidi pitää nielaista metsiin

Metsien kyky luoda pilviä ja sateita auttaa metsittämistä