EK: Hiilitullit saattaisivat vaikeuttaa suomalaisen vihreän teknologian vientiä – tullien toteutustapa täysin auki - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

EK: Hiilitullit saattaisivat vaikeuttaa suomalaisen vihreän teknologian vientiä – tullien toteutustapa täysin auki

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan EU:n vientiyritykset tarvitsevat jatkossakin ilmaisia päästöoikeuksia kompensoimaan kilpailuhaittaa.
Kari Salonen
EK pelkää hiilitullien heikentävän Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pelkää, että EU:n hiilitullit vaikeuttaa suomalaisen ilmastotehokkaan teollisuuden vientiä maailmalle. Suomen vientiteollisuuden kilpailukyky voisi heiketä. EK teetti hiilitulleista taustaselvityksen Ohela Consultingilla.

Selvityksessä korostetaan edessä olevan valmistelun vaikeutta. Hiilitullien toteutustapa on täysin auki, eikä tiedetä, mitä tuotteita se suojaisi ja miten määriteltäisiin tuotteiden hiilijalanjälki. Epäselvää on myös se, miten hiilitulli yhdistettäisiin päästökauppaan ja kansallisiin hiiliveroihin.

EK:n mukaan hiilitullien kaltainen merkittävä järjestelmämuutos sisältää huomattavia riskejä niin ilmastotoimien kuin kauppasuhteidenkin kannalta. Selvityksen mukaan EU:n vientiyritykset tarvitsevat jatkossakin ilmaisia päästöoikeuksia kompensoimaan kilpailuhaittaa.

EK:n mukaan on hyödyllistä selvittää, voitaisiinko hiilitulleja käyttää EU:n ilmastopolitiikan täydentävänä ohjauskeinona: "Samalla on varmistettava, että tehokkaasti ja markkinaehtoisesti toimiva päästökauppa säilyy jatkossakin EU:n keskeisimpänä ohjauskeinona."

Toisaalta teoriassa hiilitullit ovat hyvä työkalu tasaamaan kilpailua EU:n sisämarkkinoilla. Päästöt voivat vähentyä, jos kulutus vähenee tuonnin kallistuttua.

Hiilitullit ovat EU:n tulevan komission Green Deal -ohjelman puhutuimpia uusia esityksiä. EU-alueelle saapuville tuontituotteille asetettavilla hiilitulleilla (carbon border tax) olisi tarkoitus tasoittaa pelikenttää ja luoda reilumpaa kilpailua EU:n sisäisillä markkinoilla.

Lue lisää

EU-komission elvytyspaketti ei menisi sellaisenaan läpi Suomessa – maaseudun kehittämisen rahoitus edelleen yksi prioriteeteista

Maatalouden arvostus nousi koronakriisissä – komissio edistää nyt EU:n ympäristöohjelmaa pikavaihteella

Suomi voisi saada EU:n elvytyksen kautta 600 miljoonaa lisää maatalouteen – "Elvytysrahasto ei kompensoi reaalista leikkausta"

Euroopan johtavat biotalousyliopistot: Biotaloudelle vahvempi rooli EU:n vihreän kehityksen ohjelmassa