LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

EK: Hiilitullit saattaisivat vaikeuttaa suomalaisen vihreän teknologian vientiä – tullien toteutustapa täysin auki

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan EU:n vientiyritykset tarvitsevat jatkossakin ilmaisia päästöoikeuksia kompensoimaan kilpailuhaittaa.
Kari Salonen
EK pelkää hiilitullien heikentävän Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pelkää, että EU:n hiilitullit vaikeuttaa suomalaisen ilmastotehokkaan teollisuuden vientiä maailmalle. Suomen vientiteollisuuden kilpailukyky voisi heiketä. EK teetti hiilitulleista taustaselvityksen Ohela Consultingilla.

Selvityksessä korostetaan edessä olevan valmistelun vaikeutta. Hiilitullien toteutustapa on täysin auki, eikä tiedetä, mitä tuotteita se suojaisi ja miten määriteltäisiin tuotteiden hiilijalanjälki. Epäselvää on myös se, miten hiilitulli yhdistettäisiin päästökauppaan ja kansallisiin hiiliveroihin.

EK:n mukaan hiilitullien kaltainen merkittävä järjestelmämuutos sisältää huomattavia riskejä niin ilmastotoimien kuin kauppasuhteidenkin kannalta. Selvityksen mukaan EU:n vientiyritykset tarvitsevat jatkossakin ilmaisia päästöoikeuksia kompensoimaan kilpailuhaittaa.

EK:n mukaan on hyödyllistä selvittää, voitaisiinko hiilitulleja käyttää EU:n ilmastopolitiikan täydentävänä ohjauskeinona: "Samalla on varmistettava, että tehokkaasti ja markkinaehtoisesti toimiva päästökauppa säilyy jatkossakin EU:n keskeisimpänä ohjauskeinona."

Toisaalta teoriassa hiilitullit ovat hyvä työkalu tasaamaan kilpailua EU:n sisämarkkinoilla. Päästöt voivat vähentyä, jos kulutus vähenee tuonnin kallistuttua.

Hiilitullit ovat EU:n tulevan komission Green Deal -ohjelman puhutuimpia uusia esityksiä. EU-alueelle saapuville tuontituotteille asetettavilla hiilitulleilla (carbon border tax) olisi tarkoitus tasoittaa pelikenttää ja luoda reilumpaa kilpailua EU:n sisäisillä markkinoilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU:n päästöt laskussa – komissio huolestunut metsien hiilinielun pienenemisestä metsäpalojen takia: "Päästövähennyksiä on nopeutettava"

EK huolestunut mahdollisista vastatoimista unionin hiilitulleihin – "Vastatoimet voisivat kohdistua vaikka juustojen vientiin"

OP paransi varovasti ennustetta tämän vuoden talouskasvusta – "pehmeässä laskussa"