Vapo aikoo mukaan tuulivoimabisnekseen – omia maita käytössä 80 000 hehtaaria - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Vapo aikoo mukaan tuulivoimabisnekseen – omia maita käytössä 80 000 hehtaaria

Toimitusjohtaja Tempakka: "Energiaturpeen osuus kymmenen vuoden päästä enää yksittäisiä prosentteja".
Pekka Fali
Vapo pyrkii vaihtamaan kovaa vauhtia bisneksiään pois energiaturpeesta, uusin kohde on tuulivoima.

Turveyhtiö Vapo paransi touko–elokuussa liiketulostaan, mutta se jäi kuitenkin edelleen reilusti tappiolle, lähes kymmenen miljoonaa euroa. Tappio oli odotettu, koska yhtiön kustannukset kohdistuvat kesän turvetuotantoon ja tulosta tulee talvella energian myynnistä.

Vapo rakentaa aktiivihiiltä valmistavaa laitosta Ilomantsiin ja on tulossa mukaan tuulivoimabisnekseen, jossa se aikoo hyödyntää 80 000 hehtaarin maaomaisuuttaan.

Aluksi yhtiö valitsee kohteita tuulipuistoille turvetuotannosta poistuville alueille, joille se suunnittelee ja luvittaa tuulivoimaa. Yhtiö ei sulje pois tuulipuistojen rakentamista itse. Liiketoiminnan vetäjäksi on nimitetty johtaja Pasi Koivisto.

Vapon liikevaihto kasvoi roimasti 91 miljoonasta 134 miljoonaan euroon. Kasvu johtuu siitä, että Vapo osti viime vuonna hollantilaisen BVB Substratesin, joka tuottaa ja myy kasvualustoja.

Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti ilman kertaeriä nousi miinus 7 prosenttiin liikevaihdosta edelliskesän miinus 11 prosentista.

Vapo pyrkii koko ajan vähentämään energiaturpeen käyttöä, koska sen käyttöä halutaan Suomessa supistaa ilmastosyistä. Nyt sen osuus liikevaihdosta on noin neljännes.

Vapon toimitusjohtajan Vesa Tempakan mukaan yhtiön tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja parantaa kannattavuutta. "Kymmenen vuoden päästä energiaturpeen osuus yhtiön liikevaihdosta on enää yksittäisiä prosentteja.”

Jukka Pasonen
Lue lisää

EU:n turverahaston kutistuminen kolmannekseen hankaloittaa turpeen poltosta luopumista – Suomen osuus auki

Vapo: "Turpeen tarve kasvaa muissa liiketoiminnoissa kuin energiantuotannossa"

Ympäristöministeri Mikkonen uskoo vihreän elvytyksen mahdollisuuksiin ja puolustaa energiaturpeen veronkorotusta

Turpeesta nousi outo kesäkohu