LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari: "Suomen näkymät heikentyvät"

Suomi painottaa EU:n puheenjohtajamaana kauppasopimusten täytäntöönpanoa, implementaatiota käytäntöön. Pelkkä neuvotteleminen ei riitä.
Kimmo Räisänen
Kauppapolitiikka puhuttaa. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (oik.) kertoi ministeriön tilaisuudessa, miten kauppapolitiikasta on tullut ulko- ja turvallisuuspolitiikan instrumentti. Konecranesin ja UPM:n johtajat Minna Aila ja Marko Janhunen kertoivat epävarmuuden lisääntymisestä maailmankaupassa.

Kauppapolitiikassa toimivalta on EU-komissiolla. Torstain piti olla Ison-Britannian brexit-eron päivä EU:sta, mutta tilanne ja vaihtoehdot eron ehdoista ovat yhä pöydällä. EU ja Iso-Britannia ovat sopineet jatkoajasta neuvotteluille.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) arvioi kauppapolitiikkaa ja tulevaisuudennäkymiä Suomen näkökulmasta.

"Suomen ulkomaankaupan näkymät ovat heikentyvät. Globaalin talouskasvun ennusteita on vedetty alaspäin."

Ulkoministeriön järjestämässä tilaisuudessa puhuneen ministeri Skinnarin mukaan taustalla on kauppapoliittista epävarmuutta.

Skinnarin mukaan Suomi painottaa EU:n puheenjohtajamaana sopimusten täytäntöönpanoa, implementaatiota käytäntöön. Pelkkä neuvotteleminen ei riitä.

Onko Suomessa riittävästi kauppapolitiikan osaamista hallinnossa ja yrityksissä?

"Ministeriössä on puhuttu, miten osaamista voitaisiin kehittää yhdessä yritysten ja yliopistojen kanssa", Ville Skinnari vastasi MT:lle.

Suomi – samoin kuin muut Pohjoismaat – on ulkomaankaupasta riippuvainen.

EU:lla on yhteensä 42 vapaakauppasopimusta 70 eri valtion kanssa. Uuden komission loppuun saatettavina ovat Singaporen, Vietnamin, Meksikon, Chilen ja Mercosur-maiden kanssa jo neuvotellut sopimukset.

Metsäkonserni UPM:n yhteiskuntasuhdejohtaja Marko Janhunen kuvasi viennin keskeistä merkitystä metsätoimialalle: "Suomesta lähtee kuukaudessa 60 metsäteollisuuden tuotteita kuljettavaa laivaa."

UPM vie 150 maahan ja yhtiöllä on tuotantoa usealla mantereella.

Nosturivalmistaja Konecranesin johtaja Minna Aila toi tilaisuudessa esille, että pienille ja keskisuurille suomalaisyhtiöille kauppapolitiikan muutokset tuovat epävarmuutta, mikä maksaa. Käytetty kieli ja terminologiakin on vaikeaa – dialogia tulisi parantaa. Aila toimii EK:ssa kauppapoliittisen valiokunnan puheenjohtajana.

"Vain suurimmat yhtiöt pystyvät palkkaamaan henkilöitä, jotka voivat keskittyä hoitamaan yhtiöön liittyviä kauppapolitiikan asioita."

Lue lisää: Kauppapolitiikan osaajista huutava pula hallinnossa ja yrityksissä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä Group ei näytä puutavaran katkontalistaa metsänhoitoyhdistykselle

UPM luovuttaa metsänomistajille puukaupan katkontatiedot entistä tarkemmin

Simonkadun pääekonomisti: Mannerlaatat siirtyvät