Reino- ja Aino-tossujen valmistus siirrettiin Italiaan – Suomessa olisi "selvästi kalliimpaa" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Reino- ja Aino-tossujen valmistus siirrettiin Italiaan – Suomessa olisi "selvästi kalliimpaa"

Tossujen suosio saavutti huippunsa vuoden 2010 tienoilla, jolloin niitä valmistettiin 250 000 paria vuodessa.
Finlaysonin omistajat hankkivat Reinojen ja Ainojen tavaramerkin keväällä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tekstiiliyritys Finlayson on siirtänyt Reino- ja Aino-klassikkotossujen valmistuksen Italiaan. Tossut kokoaa jatkossa perheyritys Calzaturificio Emanuela, kerrottiin Finlaysonin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan mukaan tarjouksia pyydettiin myös Suomesta, mutta tossujen kokoonpano kotimaassa olisi ollut selvästi kalliimpaa.

Finlayson kertoo tuovansa Reinot myyntiin tänään kolmessa eri värissä. Ainot ilmestyvät hyllyihin jouluksi. Tossut tulevat myyntiin Finlaysonin omissa liikkeissä ja S-ryhmän Prismoissa.

Finlaysonin omistajat hankkivat Reinojen ja Ainojen tavaramerkin keväällä sen jälkeen, kun tossuja Lieksan tehtaalla valmistanut yritys PK Kappi meni konkurssiin. Ensi töikseen Finlayson ilmoitti, ettei tossujen valmistus jatku Suomessa.

Finlayson linjasi keväällä, ettei Reinojen ja Ainojen valmistaminen Suomessa ole taloudellisesti kannattavaa. Edellisen valmistajan konkurssi osoitti Finlaysonin mielestä yhtälön mahdottomuuden.

Ensimmäiset Reinot ja Ainot valmistettiin Tampereella 1930-luvulla. Tuotanto sijaitsi välillä Tshekissä, kunnes valmistus siirtyi Lieksaan vuonna 2005.

Reinojen ja Ainojen suosio saavutti huippunsa vuoden 2010 tienoilla, jolloin tossuja valmistettiin 250 000 paria vuodessa. Vuosikymmenen puolivälin jälkeen kysyntä lähti nopeaan laskuun. Kun tossujen menekki hyytyi, edellinen valmistaja PK  Kappi ajautui vaikeuksiin ja meni lopulta nurin.

Lue lisää

Aurinkomatkat peruu lisää kevään ja kesän matkoja – matkapaketit, kaupunkilomat ja Finnair Holidays -matkat peruttu kesäkuun loppuun asti

Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila lähtee innokkaasti metsästämään aina, kun tilaisuus koittaa: "Lihakateus estää uusien jäsenten liittymisen metsästysseuroihin"

Finlaysonin Jukka Kurttila: "Turha huudella, että tehkää Suomessa, jos tuotteesta ei olla valmiita maksamaan"

Pussilakanan jälkeen on ollut vaikea keksiä uusia innovaatioita – "Eronneet miehet etsivät apua myymälästämme"