LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Sata eurooppalaista ruokatuotetta sai maantieteellisen tuotesuojan Kiinassa – maatalousviennin odotetaan vauhdittuvan

Suojattujen tuotteiden listalta löytyy myös Finlandia Vodka.
Terhi Pape-Mustonen
Kiinalaisen ruokakaupan hyllyiltä löytää EU:sta tunnettuja ruokamerkkejä.

Sata eurooppalaista maantieteellisesti alkuperämerkittyä ruokatuotetta on saanut tuotesuojan Kiinassa. Asiasta saatiin aikaan päätös tänään keskiviikkona.

”Eurooppalaiset maantieteelliset merkinnät ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa niiden laadusta. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan korkeamman hinnan, mikä palkitsee samalla eurooppalaisia viljelijöitä", väistyvä maatalouskomissaari Phil Hogan kertoo.

Sopimuksen odotetaan johtavan molemminpuolisiin vastavuoroisiin kauppaetuihin, ja lisäävän eurooppalaisten korkealaatuisten tuotteiden kysyntää Kiinassa. Erityisesti Kiinan kasvava keskiluokka on lisännyt kiinnostustaan Euroopan ruokatuotteita kohtaan.

"Tämä sopimus osoittaa sen, että olemme sitoutuneet tekemään tiivistä yhteistyötä kansainvälisten kauppakumppaneidemme, kuten Kiinan, kanssa. Tämä vahvistaa Kiinan ja EU:n kauppasuhdetta, sekä hyödyttää maatalous- ja elintarviketeollisuuttamme", Hogan jatkaa.

Kiina on EU:n maatalouselintarvikkeiden viennissä toisiksi suurin kohdemaa. Viennin arvo on noin 12,8 miljardia euroa vuodessa. Tuoreen sopimuksen odotetaan kasvattavan vientiä entisestään.

Sadan tuotteen joukosta löytyy muun muassa vahvoja alkoholeja, oluita, viinejä ja juustoja. Maantieteellisesti suojattujen tuotteiden listalta löytyy myös Finlandia Vodka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi hakee joustoa ympäristö- ja ilmastotoimiin EU:n maatalouspolitiikassa – Komissio ei tyytyväinen Suomen ehdotukseen: "Vaarana alempi kunnianhimo"

Maatalouskomissaari Hogan: "Monipuolinen ruokavalio ei sulje lihaa pois"

Uusi komission maatalouspomo tulee Puolasta – edellinen maatalouskomissaari nappasi kauppasalkun