Lukijalta: Maaseutu tarvitsee turvakseen uuden rahalaitoksen omanaan pitämän Osuuspankin sijaa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Lukijalta: Maaseutu tarvitsee turvakseen uuden rahalaitoksen omanaan pitämän Osuuspankin sijaa

"Osuuspankki hyväksyy metsänomistamisen sijoitusmuotona vain silloin, kun se tapahtuu Osuuspankin Metsäsijoitus­rahaston kautta."
Markku Vuorikari
"Pienten maaseutupankkien lainojen takeeksi eivät kelpaa enää kiinteistöt eikä edes metsäomaisuus, joka kuitenkin on ainoa omaisuusmuoto, jota sijoittajat maaseudulta vielä haluavat."

Pieniä itsenäisiä Osuuspankkeja liitetään kiihtyvällä vauhdilla suuriin maakuntapankkeihin. Liittyvien pankkien jäsenistöille pidetään suunnilleen samanlainen madonlukuja sisältävä tiedotustilaisuus: Todetaan, että seutukunnan elinvoima on hiipumassa, asiakkaat ovat paenneet kasvukeskuksiin eikä paikallisia lainantarvitsijoita ole enää olemassa.

Palkinnoksi fuusiosta luvattiin leveämmät hartiat pankkitoiminnan jatkamiseksi ja jokunen luottamuspaikka maakuntapankin hallintoon.

Ihmetyttää, mihin näitä leveämpiä hartioita tarvitaan. Näiden pankkien vakavaraisuus­suhde on parhaimmillaan 80 prosenttia, eli pankit hukkuvat jäsentensä säästöihin.

Vahinko vain, että ne säästö­rahat on ohjattava Osuuspankkikeskuksen käyttöön siirrettäväksi muun muassa kasvukeskusten asuntomarkkinoiden veriseen valtataisteluun.

Osuuspankkikeskus ei luota enää maaseudun kehitykseen. Pienten maaseutupankkien lainojen takeeksi eivät kelpaa enää kiinteistöt eikä edes metsäomaisuus, joka kuitenkin on ainoa omaisuusmuoto, jota sijoittajat maaseudulta vielä haluavat.

Osuuspankki hyväksyy metsänomistamisen sijoitusmuotona vain silloin, kun se tapahtuu Osuuspankin Metsäsijoitus­rahaston kautta.

Rahasto ostaa metsäpalstoja maan korkeimmilla hinnoilla ja sille kelpaavat myös hoitamattomat risukot. Rahasto ei erityisen innokkaasti hoida taimikoitaan. En usko rahaston tuottolupausten toteutumiseen.

Fuusiokeskusteluihin Osuuspankkikeskus lähettää edusmiehensä, jotka puolustavat pankkiliitoksia kaikin tavoin. Nämä herrat vähättelevät pieniä pankkeja sanoen, ”etteihän meillä kenelläkään ole Osuuspankissa kiinni kuin 100 euroa”.

Tällainen lausunto osoittaa, että osuuskunta-aatteesta ei ole jäljellä kuin osuus-sana pankin nimessä.

Lisäksi nämä itseään asiantuntijoina pitävät uhkaavat pankin omistajia valvonnan tiukentamisella, elleivät jäsenet osaa tehdä ainoaa oikeaa tarjottua vaihtoehtoa.

Vaikka osuuskuntalaissa todetaan, että pankkia johtaa hallinto ja toimitusjohtajan esimies on hallitus, käytännössä toimitusjohtaja pystyy toimillaan valitsemaan haluamansa marionettihallituksen ja vaikuttamaan nimitysvaliokuntaan siten, ettei hänelle itselleen epämieluisia luottamushenkilöitä valita enää uudelle hallinto­kaudelle.

Näyttää siltä, että maaseutu tarvitsee turvakseen uuden rahalaitoksen omanaan pitämän Osuuspankin sijaan. Onko se Säästöpankki vai S-pankki?

Kyösti Partanen

Kitee

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

OP:n yt-neuvottelut päättyivät: Yli 400 tehtävää loppuu, enimmillään irtisanotaan 290

Osuuspankki jättää maaseudun

50 000 veronpalautuksen saajaa ei ole vielä ilmoittanut tilinumeroaan – Mitä veronpalautukselle tapahtuu, jos tilinumero ei ole tiedossa?

Pankit kiistävät tilojen konkurssit – Etelä-Pohjanmaalla muutama tilakokonaisuus pakkohuutokaupataan vuodessa