Miljoonan lämpöpumpun raja rikkoontui Suomessa marraskuussa – mikä on saanut kuluttajat investoimaan niihin jo yli 4 miljardia euroa? - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Miljoonan lämpöpumpun raja rikkoontui Suomessa marraskuussa – mikä on saanut kuluttajat investoimaan niihin jo yli 4 miljardia euroa?

Pumpputekniikka kehittyy koko ajan, suurin hyöty aikaisempaan tulee esiin pakkasilla.
Kari Salonen
Omakotitalon kodinhoitohuoneeseen asennettavan kuuden kilowatin poistoilmalämpöpumpun käyttövesitilavuus on 175 litraa, Teemu Liikanen kertoo.

Suomeen myydään tänä vuonna lähes satatuhatta lämpöpumppua ja yhteensä miljoonan lämpöpumpun raja rikkoutuu marraskuussa, toiminnanjohtaja

Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistyksestä arvioi.

Pumppukauppojen määrä kasvaa jatkuvasti. Alkuvuodesta määrä kasvoi lähes 50 prosentilla edellisvuoden alkuun nähden.

Eniten kasvoi ilmalämpöpumppujen myynti, lähes 70 prosenttia, mikä johtui pitkälti edelliskesän helteistä. Ilmalämpöpumpuilla pystytään myös jäähdyttämään ilmaa, Hirvonen toteaa.

Myös muiden lämpöpumppujen eli maa-, ilma–vesi- ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat talvella yli kymmenen prosenttia.

Lämpöpumpuilla tuotetaan tänä vuonna jo 15 prosenttia Suomen rakennusten lämmityksestä eli noin kymmenen terawattituntia vuodessa. "Lämpöpumpun hankinta onkin suuri ilmastoteko, jolla vähennetään hiilidioksidipäästöjä", Hirvonen kehuu.

Pumppujen hyötysuhde paranee vuosi vuodelta ja parhaimmat tuottavat jo viisinkertaisen määrän energiaa kulutettuun sähköön nähden. Yleensä laskelmissa arvioidaan hyötysuhdekertoimeksi noin kolme.

Kuluttajat ovat investoineet pumppuihin jo yli neljä miljardia euroa.

Edelliskesän kovien helteiden aikana ilmalämpöpumput ja asentajat loppuivat ja kysyntä siirtyi talveen. Toimistoihin ja koteihin kysytään yhä enemmän jäähdytystä, Hirvonen toteaa.

Jäähdytyksen osuus lämmitysenergiasta jää muutaman prosenttiin, koska ilman lämpötilaa ei tarvitse alentaa kovin monta astetta verrattuna lämpötilan nostoon alle nollasta.

Lämpöpumppujen toiminta on parantunut viime vuosina rajusti erityisesti pakkasilla, ilma- ja ilma–vesi-lämpöpumput toimivat tehokkaasti 20–25 pakkasasteeseen saakka.

Teemu Liikanen T&T Lämpöpumppuhuollosta Keravalta oli tiistaina vaihtamassa poistoilmalämpöpumppua Anders Fallströmin omakotitaloon Sipoossa. Vuonna 2003 asennettu vanha pumppu oli toimintakuntoinen, mutta Fallström päätti vaihtaa sen ennen hajoamista. "Vaihto kannattaa tehdä silloin, kun laite on vielä kunnossa. Jos se hajoaisi pakkasilla, voisi tulla kylmä eikä korjaajaa hevin saisi."

Liikanen on toinen T&T Lämpöpumppuhuollon perustajista. Yhtiön työstä 80 prosenttia on lämpöpumppujen huoltoa. "Huolto pumpuille kannattaa tehdä 2–3 vuoden välein", Liikanen sanoo.

"Tärkeintä huollossa on säätää pumppu toimimaan optimaalisesti."

Vettä lämmittävistä pumpuista hajoavat yleensä ensin kiertovesipumput ja anturit. "Kompressorit ovat kehittyneet viime vuosina, ne ovat hiljaisia ja kestävät pitkään."

Maalämpöä pidetään yleensä pitkän päälle parhaimpana lämmitysmuotona varsinkin isompiin taloihin.

Halvempaa ilma-vesilämpöpumppua voidaan käyttää silloin, kun tontille ei pystytä poraamaan reikää lämpökaivolle.

Poistoilmalämpöpumppu käyttää hyväkseen poistoilman lämpöä ja on edullisempi kuin muut vettä lämmittävät pumput. Niitä asennetaan paljon valmistaloihin.

Ilmalämpöpumpun etu on edullisuuden ja jäähdytyksen lisäksi, että se säätää ilman lämpötilaa nopeasti.

Ilmalämpöpumput kestävät Liikasen arvion mukaan runsaat kymmenen vuotta, ilma-vesilämpöpumput ja poistoilmalämpöpumput runsaat 15 vuotta ja maalämpö yli parikymmentä vuotta.

Maalämpöpumpun ainoat liikkuvat ja kuluvat osat ovat kompressori, kolmitieventtiili ja kiertovesipumput. Kompressorin rikkoutuessa se voidaan vaihtaa, hinta on pari-kolmetuhatta euroa.

Nykyisin lämpöpumppuja vaihdetaan paljon isoihin kiinteistöihin ja kerrostaloihin, joko kaukolämmön tilalle tai rinnalle.

Myös saneerauskohteita on paljon. "Öljykattila tai sähkövaraaja kannetaan ulos ja lämpöpumput sisälle", Liikanen sanoo.

Lue lisää

Korona ei hyydyttänyt lämpöpumppujen myyntiä: Viime vuoden huippuluvut ylittyivät alkuvuonna 13 prosentilla

Lämpöpumput korvaavat öljylämmön päästöt

Ilmalämpöpumppujen myynti tuplaantui alkuvuonna – helle on venyttänyt asennusjonot taas kuukausiin

Lämpöpumppubuumin kääntöpuoli: Isännöitsijät rahastavat, taloyhtiöt kieltävät asennuksia väärin perustein, kertoo yhdistys