Postin työriidan sovittelu jatkuu – AKT aloittaa maanantaina tukilakon - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Postin työriidan sovittelu jatkuu – AKT aloittaa maanantaina tukilakon

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä ja Postin lähetysten käsittelystä.
AKT aloittaa viikon mittaisen lakon, jos Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko jatkuu. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aikoo aloittaa ensi maanantaina tukilakon postin työriidassa. AKT aloittaa viikon mittaisen lakon, jos Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko jatkuu.

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Lisäksi AKT:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Postin tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä.

Postin tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä pidättäytyminen koskee kuorma-autoalan, linja-autohenkilökunnan, terminaalitoimintaa koskevan, linja-autoasemia, huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöitä, ahtausalaa ja Avainta Oy:n nosturinkuljettajia koskevien työehtosopimusten piirissä työtä tekeviä AKT:n jäseniä.

Postilakon osapuolet vetäytyivät aamulla valtakunnansovittelijan toimistoon ratkaisuhalukkuuttaan vakuutellen.

Työriidan sovittelu jatkui valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla aamuyhdeksän jälkeen. PAU ja työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat (Palta) olivat edellisen kerran koolla keskiviikkona, jolloin Piekkala antoi molemmille "kotitehtäviä". Paikalle saapuessaan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi tehtäviä Ylelle toteamalla, että järjestö on käynyt läpi teknisiä asioita ja kustannuslaskelmia.

"Ne olivat, kuten totesin jo silloin, taustaselvityksiä. Eivät ne sinänsä tätä asiaa eteenpäin tai taaksepäin ole vieneet."

Valtakunnansovittelija Piekkala vahvisti, että neuvotteluihin on varattu koko päivä. Hän ei spekuloinut, kuinka kauan sovittelussa tänään kestää, eikä sitä tehnyt myöskään Aarto tai PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Lakon osapuolet kohtasivat eilen Ylen A-studiossa, jossa kuultiin mahdollisesta ensiaskeleesta kohti työriidan päättymistä. Siellä Paltan Aarto kertoi, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta.

"Nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, mutta haettaisiin yhdessä lähtökohtia sille, löytyisikö ratkaisuja Postin ongelmiin", Aarto sanoi.

Myönnytys oli syntynyt jo keskiviikon neuvotteluissa. PAUn Nieminen oli kertonut jo keskiviikon sovittelun jälkeen, että päivän aikana oli saavutettu "pieni askel", mutta hän ei itse kommentoinut sen sisältöä.

PAU ei ollut hyväksynyt Postin päätöstä siirtää 700 työntekijää toisen työehtosopimuksen piiriin, mistä syntyi postilakkoon johtanut työriita.

Vielä ennen keskiviikkoista sovittelua Aarto linjasi, että neuvotteluissa ei tapahdu edistystä niin kauan kuin PAU pitäytyy kiinni vanhassa työehtosopimuksessa.

Päivän mittaan saatetaan saada vielä lisää tietoa ammattiliittojen tukitoimista postilakolle. AKT:n lisäksi Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Aiemmin tukitoimistaan ovat ilmoittaneet Merimies-Unioni, Rautatiealan Unioni, Ilmailualan Unioni sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL).

Posti selvitti eilen vuokratyövoiman käyttöään valtion omistajaohjausyksikön kanssa ja ilmoitti sopineensa valtio-omistajan kanssa, ettei ylitä aiemmin ilmoitettua vuokratyövoiman määrää.

Lue lisää

Kunta-alan työehtosopimusta sorvataan jälleen – osapuolet koolla aamupäivällä

Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan avulla – osapuolet pyysivät etäneuvotteluja

Kauppojen lakonuhka peruuntui – Kaupan liitto ja PAM pääsivät sopimukseen työehtosopimuksista

Kaupan alalle saatiin neuvottelutulos – liittojen hallinnot päättävät hyväksymisestä tänään iltapäivällä