Avoimia työpaikkoja lähes 50 000 – vaikeasti täytettävien määrä kasvoi jyrkästi - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Avoimia työpaikkoja lähes 50 000 – vaikeasti täytettävien määrä kasvoi jyrkästi

Rakennusteollisuudessa sekä tukku- ja vähittäiskaupan alalla on paljon vaikeasti täytettäviä työpaikkoja.
Suomessa oli heinä-syyskuussa 48 500 avointa työpaikkaa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Heinä-syyskuussa avoimista työpaikoista aiempaa useampi oli vaikeasti täytettäviä, selviää Tilastokeskuksen tiedoista.

Suomessa oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500 avointa työpaikkaa, mikä noin 1 500 enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten.

Paikoista vaikeasti täytettäviä oli tänä vuonna runsaat 32 000, mikä oli kaksi kolmasosaa avoimista paikoista. Kasvua vuoden takaiseen oli runsaat 5 000 paikkaa, ja vaikeasti täytettävien paikkojen osuus kasvoi kymmenen prosenttiyksikköä.

Työpaikkoja, jotka olivat työnantajien mukaan vaikeasti täytettäviä, oli paljon esimerkiksi rakennusteollisuudessa sekä tukku- ja vähittäiskaupan alalla.

Kaikkien avointen työpaikkojen osuus kasvoi toimipaikoissa, joissa työskentelee vähintään 10 työntekijää. Pienemmissä toimipaikoissa avointen työpaikkojen määrä laski.

Avoimista työpaikoista neljä viidesosaa oli yksityisellä sektorilla. Määrä oli samansuuntainen kuin vuosi sitten, johon verrattuna nähtiin kolmen prosenttiyksikön nousu.

Kuntien tai kuntayhtymien tarjoamien työpaikkojen määrä lähes tuplaantui 6 000:een. Sen sijaan valtion tarjoamien paikkojen määrä suurin piirtein puolittui 600:aan.

Avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi Uudellamaalla, mutta laski muualla Etelä-Suomessa sekä Länsi-Suomessa. Pohjois- ja Itä-Suomessa määrässä oli pientä kasvua.

Toimialoittain mitattuna eniten avoimia paikkoja oli vuodentakaiseen tapaan kaupan sekä kuljetuksen ja varastoinnin sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnan parissa. Työpaikkoja avautui määrällisesti eniten informaation ja viestinnän alalla sekä väheni eniten teollisuudessa ja kaivostoiminnassa.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kyselyyn työnantajille. Tiedonkeruussa on mukana noin 2 500 toimipaikkaa.

Lue lisää

OAJ:n kysely: Työpaikoilla oppimisessa on merkittäviä ongelmia – ammatilliset opettajat kokevat, etteivät yritykset tarjoa opiskelijoille riittävästi ohjausta

"Ossootko uatella lookisesti etkä junnoo lillukavvarsissa?" – Savolaismeijerin palkittu työpaikkailmoitus karsii jyvät akanoista

Valtakunnassa kaikki hyvin?

Valtakunnassa kaikki hyvin?