Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kieltämistä – Kesko vie markkinaoikeuteen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kieltämistä – Kesko vie markkinaoikeuteen

KKV:n mukaan kilpailu ravintoloiden ja hotellien päivittäistavarakaupan toimituksissa vähenee, Keskon mukaan pirstaloituneella ja kasvavalla sektorilla tarjonta vain monipuolistuu.
Kieltoesitys tehtiin, koska Keskon KKV:lle toimittamien sitoumusten ei voitu katsoa poistavan yrityskaupasta kilpailulle aiheutuvaa haittaa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kieltämistä. Yhdistyminen johtaisi KKV:n selvitysten mukaan määräävään markkina-asemaan yleistukkujen markkinoilla ja siten kilpailun olennaiseen vähentymiseen.

Kilpailu vähenisi erityisesti päivittäistavaroiden myynnissä niin sanotuille foodservice-asiakkaille, joita ovat esimerkiksi ravintolat ja hotellit.

Kesko ei tyydy ratkaisuun vaan asian käsittely jatkuu markkinaoikeudessa.

KKV:n selvitysten perusteella Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus nousisi jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinalla. Täsmälliset markkinaosuudet ovat liikesalaisuuden piirissä.

Virasto katsoo tiedotteessa, että Kesko ja Heinon Tukku ovat kilpailleet läheisesti samoista asiakkaista ennen yrityskauppaa sekä Heinon Tukun perinteisellä toimialueella Uudellamaalla että muualla Suomessa.

Kesko vastasi heti maanantaina tiedotteella, että Heinon Tukun yrityskaupan käsittely jatkuu markkinaoikeudessa.

Keskon käsitys foodservice-sektorin kaupasta on lähes päinvastainen kuin KKV:lla. Keskusliikkeen mukaan erittäin kilpaillun ja pirstaloituneen foodservice-sektorin markkina myös kasvaa ja yrityskaupan myötä sen tarjonta monipuolistuisi.

”Toteutuessaan yrityskauppa tuo merkittäviä hyötyjä Kespron ja Heinon Tukun asiakkaille ja tavarantoimittajille eli se kehittää koko toimialaa. Foodservice-liiketoiminnan kehittäminen on keskeisessä roolissa Keskon päivittäistavaratoimialan strategiassa”, päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli linjaa tiedotteessa.

Kesko ilmoitti Heinon Tukun ostoaikeista toukokuussa. Kaupan myötä Keskon omistukseen olisivat siirtyneet noutotukkukiinteistöt Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa ja Vantaalla.

KKV ilmoitti kesäkuussa alkavansa selvittää yhdistymiskauppaa tarkemmin.

Kieltoesitys on kautta aikojen neljäs viraston tekemä. Kieltoesitys tehtiin, koska Keskon KKV:lle toimittamien sitoumusten ei voitu katsoa poistavan yrityskaupasta kilpailulle aiheutuvaa haittaa.

Luotamme siihen, että kun kerromme omat näkemyksemme, saamme oikean ja viisaan päätöksen, Ari Akseli sanoi STT:lle.

Kesko odottaa ratkaisua tilanteeseen kolmen kuukauden kuluessa.

Lue lisää

Rahapeliongelmiin löydettävä ratkaisu

Keskon pääjohtaja vertasi Suomea Pohjois-Koreaan – pahoitteli Twitterissä: "Otsikot eivät vastaa viestiäni"

Kilpailuvirasto tutkii tarkemmin Hankkijan ja SSO:n kaupan – epäilee markkinaosuuksia kerrottua isommiksi

Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä