OP paransi varovasti ennustetta tämän vuoden talouskasvusta – "pehmeässä laskussa" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

OP paransi varovasti ennustetta tämän vuoden talouskasvusta – "pehmeässä laskussa"

Ensi vuoden ennuste pysyy ennallaan.
Jarkko Sirkiä
OP-ryhmä parantaa varovasti ennustettaan Suomen talouskasvusta tälle vuodelle.

OP-ryhmä parantaa varovasti ennustettaan Suomen talouskasvusta tälle vuodelle.

OP odottaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia. Kesällä, jolloin OP heikensi aiempaa ennustettaan, se odotti kasvun jäävän 1,2 prosenttiin.

OP:n mukaan vähittäiskaupan myynti ja asuntokauppa ovat viime kuukausina piristyneet. Lisäksi palveluvienti ja suuret laivatoimitukset tukevat vientiä painuvasta tavaraviennistä huolimatta, kertoo tiedotteessa OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

"Vienti vetääkin tänä vuonna kokonaisuutena hieman aiempia arvioita paremmin", Heiskanen toteaa tiedotteessa.

Ennusteen ensi vuoden talouskasvusta OP pitää ennallaan 0,5 prosentissa. Heiskasen mukaan Suomen talous on "pehmeässä laskussa".

Suomen työllisyyden kasvu on OP:n mukaan ensi vuonna jäämässä vähäiseksi: työllisyysaste on nousemassa 72,9 prosenttiin tämän vuoden 72,6 prosentista. Inflaatio on sekä tänä että ensi vuonna prosentin luokkaa ennusteen mukaan.

OP:n ekonomistien mukaan maailmantalouden kasvu on vuoden 2019 aikana vaimentunut odotusten mukaisesti, mutta talouden riskikuva on kirkastunut. Tähän vaikuttavat Britannian sopimuksettoman EU-eron pieni todennäköisyys sekä Yhdysvaltojen ajamien kauppasotien laantuminen.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota ei ole laajentunut pelättyä tahtia, ja Yhdysvaltojen asettamat autojen tuontitullit vaikuttavat aiempaa epätodennäköisemmiltä, ekonomistit perustelevat.

OP:n ekonomistit odottavat, miten Euroopan keskuspankin (EKP) uusi puheenjohtaja Christine Lagarde tulee ohjaamaan rahapolitiikkaa.

"Erityisesti odotetaan suuntaviivoja koskien EKP:n rahapolitiikan strategian uudistamista", sanoo OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Lue lisää

Synkkiä lukuja taloudesta

Koronakriisi iski huhtikuussa täydellä voimalla talouteen – tuotanto syöksyi lähes 8 prosenttia

Valtiovarainministeriö julkistaa tänään tuoreen näkemyksensä Suomen taloudesta

Yhdysvallat pitää korkonsa alhaalla todennäköisesti seuraavat pari vuotta