EK:n Lundmark: työtaistelut täysin ylimitoitettuja – "Aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

EK:n Lundmark: työtaistelut täysin ylimitoitettuja – "Aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle"

Kiky-sopimus on pysyvä ja vienti määrittelee palkkakaton, elinkeinoelämä linjaa.
Jaana Kankaanpää
Postin työtekijät aloittivat lakon runsas viikko sitten ja mukaan on ensi viikolla tulossa runsaasti tukilakkoja, jotka ovat EK:n mukaan täysin ylimitoitettu.

”Postin työmarkkinaratkaisu on vaikea, mutta ilmoitetut työtaistelutoimet ovat täysin ylimitoitettuja”, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtaja Pekka Lundmark sanoi liiton seminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

”Ne aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle.”

Lundmarkin mielestä Postin rakennemuutosta ei ratkaista lakkoilemalla. ”Vetoan myös valtio-omistajaan, ettei se omilla toimillaan vaikeuta jo valmiiksi haastavaa tilannetta.”

”Nyt ilmoitetut ja osin käynnissä olevat työtaistelutoimet ovat valitettava esimerkki siitä, kuinka suhteettomia tukilakot Suomessa ovat. Vuodelta 1946 peräisin oleva työrauhalainsäädäntö tulisi uudistaa kilpailijamaiden tasolle. ”

Kolme vuotta sitten solmitulla kilpailukykysopimuksella oli Lundmarkin mukaan tärkeä rooli työllisyyden parantamisessa, mistä on annettava tunnustus myös palkansaajille.

”Mutta heti perään on kysyttävä, miksi nyt olisi viisasta heikentää kilpailukykyä omin toimin ja tietoisesti. EK:n nimissä haluan sanoa hyvin selvästi: Kiky-sopimus tehtiin pysyväksi rakenteelliseksi uudistukseksi ja sellaisena me EK:ssa haluamme sen säilyttää.”

Viennin avaus määrittelee EK:n mukaan liittokierroksen enimmäiskustannuskaton.

”Siksi jotkut puheenvuorot, vaatimukset ja käynnissä olevat työtaistelutoimet tuntuvat oudoilta. Herää kysymys, eikö mitään ole opittu vuosikymmenen takaisista ajoista, jolloin julkisten alojen vaatimukset johtivat politiikan myötävaikutuksella palkkojen huutokauppaan. Tämä syvensi merkittävästi talouden taantumaa sekä pidensi siitä toipumista.”

Lundmark viittasi Tehyn ja Superin vaatimukseen, jonka mukaan terveydenhoitoalan palkkoja pitäisi nostaa 1,8 prosenttia yli vientialojen palkankorotusten.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaisen 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen edellyttää hänen mukaansa ennennäkemättömiä investointeja eikä valtioiden budjettivaroin asiaa ratkaista.

Lundmark korosti päästökaupan merkitystä. ”Päästöjen markkinaehtoinen hinnoittelu on avainasemassa, sillä se ohjaa tekemään päästöt kustannustehokkaimmalla tavalla.”

EK on tehnyt uuden strategian, joka kiteytyy kolmeen sanaan: Uudistuvan markkinatalouden puolesta.

”Liputamme vastuullisen markkinatalouden puolesta ja kavahdamme esityksiä, joilla yritetään tuoda sosialistisia elementtejä markkinatalouteen.”

Lue lisää

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt

Tunnetko Postin pomot? – erästä johtajaa syytettiin virkarikoksesta, kun pidätettyjä postilähetyksiä löytyi säkeittäin postihallituksen ullakolta

Posti aloittaa yt-neuvottelut – uhattuna 130 työtehtävää, mutta ei tällä kertaa jakelupuolelta

EK esittää EU-elpymisrahan kohdistamista digitalisaatioon ja kestävään kehitykseen