Talous

Oikeusasiamiehen mukaan automatisoitu verotusmenettely on perustuslain vastainen

Arvioveropäätöksiä tehdään tietojärjestelmän avulla vuosittain runsas 112 000 siten, ettei ihminen osallistu asian käsittelyyn.
Jukka Pasonen
Vuodessa tehdään runsas 112 000 arvioveropäätöstä tietojärjestelmän avulla siten, ettei ihminen osallistu asian käsittelyyn.

Verohallinnon automatisoitu verotusmenettely ei täytä perustuslain vaatimuksia, huomauttaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Verohallinnossa oma-aloitteisten verojen määrääminen arvioimalla tehdään automaattisesti. Kun Verohallintoon saapuu virheellinen tai puutteellinen ilmoitus, automaatio lähettää kehotuksen tai selvityspyyntökirjeen.

Arvioveropäätöksiä tehdään tietojärjestelmän avulla vuosittain runsas 112 000 siten, ettei ihminen osallistu asian käsittelyyn. Tässä automaattisessa arvioverotuksessa on myös määrätty ihmisille 25 prosentin suuruista veronkorotusta arvioidusta veron määrästä, apulaisoikeusasiamies kertoo.

Automaattisesta käsittelystä pitäisi oikeusasiamiehen mukaan säätää täsmällisesti lailla, mutta nyt näin ei ole.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan jää epävarmaksi, tapahtuuko päätöksenteko automaatiossa kaavamaisesti ilman yksilöllistä olosuhteisiin perustuvaa harkintaa.

Sakslin myös toteaa, että hyvän hallinnon perusteisiin kuuluva luottamuksensuoja edellyttää, että Verohallinto tiedottaa avoimesti asiakkailleen, milloin heidän veroasiansa on käsitelty automaattisessa päätöksentekomenettelyssä.

Verohallinnon automaatiosta lähetettyihin selvityskirjeisiin ja päätöksiin tulostuvat yhteystiedoiksi Verohallinnon palvelunumerot.

"Palvelunumeroissa puhelut yhdistyvät Verohallinnon virkamiehille, jotka eivät ole osallistuneet automatisoituun käsittelyyn ja päätöksenkoon eikä heillä siten mahdollisesti ole yksityiskohtaista tietoa menettelyn, valikointiohjeiden tai työmenettelyohjeiden perusteista. Tutkittavana olleiden kanteluiden perusteella olen todennut, että verovelvollisten mahdollisuus saada asianmukaista ja asiantuntevaa palvelua ja neuvontaa on usein jäänyt epäselväksi ja epävarmaksi", Sakslin kirjoittaa.

Oikeusasiamies julkisti päätöksen tänään, mutta asiasta kertoi jo eilen Yle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koulun joulujuhlien ohjeistusta ei muuteta, mutta päivitetään vuodenvaihteessa

Päivi Räsänen: "Oikeusasiamies ei voi kävellä perustuslakivaliokunnan yli" – moittii linjausta, jonka mukaan koulun joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa

Koulun päättäjäisjuhlan pitokielto kirkossa tyrmistyttää – Kulmuni: "Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat juhlat on voitava pitää tulevaisuudessakin"