Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa: Elintarvikevienti kasvaa tänä vuonna 1,75 miljardiin ja rikkoo aiemmat ennätykset - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa: Elintarvikevienti kasvaa tänä vuonna 1,75 miljardiin ja rikkoo aiemmat ennätykset

Vientiryhmistä tänä vuonna nousussa ovat olleet erityisesti maitojalosteet, kaura, muut elintarvikkeet ja alkoholituotteet.
Johannes Tervo
Vientimaista kasvussa on ollut muun muassa Kiina, jonne on viety erityisesti sianlihaa ja maitojauhetta. Kuvituskuva.

Elintarvike- ja juomasektorin vienti on tänä vuonna ollut lupaavassa kasvussa. Työ- ja elinkeinoministeriön keskiviikkona julkaiseman elintarvikealan toimialaraportin ennusteen mukaan alan vienti kasvaa kuluvana vuonna ennätyksellisiin mittoihin.

Ministeriön julkaisussa ennustetaan, että viennin arvo kasvaa 1,75 miljardiin euroon.

Vientiryhmistä tänä vuonna nousussa ovat olleet erityisesti maitojalosteet, kaura, muut elintarvikkeet ja alkoholituotteet. Vientimaista kasvussa on ollut muun muassa Kiina, jonne on viety erityisesti sianlihaa ja maitojauhetta.

Viennin arvoa on auttanut uusien markkinoiden lisäksi vientimäärien ja -hintojen nousu. Elintarvike- ja juomasektorilla tietoisuus viennin tuomista kasvumahdollisuuksista on lisääntynyt, ja uusia vientiyrityksiä on osallistunut maa- ja metsätalousministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaan Business Finlandin Food from Finland -ohjelmaan.

Ministeriöstä korostetaan, että myös elintarvikeviranomaisilla ja muilla kehittämistoimijolla on ollut keskeinen rooli viennin mahdollistajina.

Elintarviketeollisuuden liikevaihto oli vuoden 2018 ennakkotietojen mukaan 11,2 miljardia euroa.

Elintarvikealan toimialaraporttiin pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää:

Elintarviketeollisuus on ainoa valopilkku – teollisuusyritykset eivät usko suhdanteidensa kohenevan lähikuukausina

Elintarvike- ja juomasektorin vienti lupaavassa kasvussa vuoden ensimmäisellä puoliskolla: Kiina +64 prosenttia, Saksa +34,5 prosenttia

Lue lisää

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

"Puhtaan ruuan aikaikkuna on nyt ja se pitää viennissä hyödyntää" – Apusen pamfletin panelistit haastoivat alaa yhteistyöhön

Miksi suomalaisen ruuan arvo ei kasva? Matti Apusen ruokapamfletti tarjoaa neljä vastausta

Turvetuottaja perää alueille oikeudenmukaisuutta: ”Turpeen pitää mennä kaupaksi siirtymän aikana”