Finanssivalvonta suosittaa pankkeja pidättymään perimästä korkoja kuluttajien talletuksista - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Finanssivalvonta suosittaa pankkeja pidättymään perimästä korkoja kuluttajien talletuksista

Fivan mukaan Suomen lainsäädäntö ei erityisesti kiellä negatiivisten korkojen perimistä kuluttajien talletuksista.
Hanna Linnove
Pankkien tulisi suhtautua pidättyvästi niin sanotun negatiivisen koron perimiseen välttämättömyyspalveluiksi luettavilta perusmaksutileiltä, linjaa Finanssivalvonta.

Finanssivalvonta katsoo, että pankkien tulisi suhtautua pidättyvästi niin sanotun negatiivisen koron perimiseen välttämättömyyspalveluiksi luettavilta perusmaksutileiltä. Myös muiden voimassa olevien talletustilien koron muuttaminen negatiiviseksi voi olla olennainen heikennys asiakkaan sopimusehtoihin, mitä pankki ei voi yksipuolisella muutosilmoituksella tehdä, Fiva toteaa tiedotteessaan.

Negatiivinen korko tarkoittaa sitä, että tilin haltija joutuisi maksamaan pankille korkoa tilillä olevista talletuksista. Asia on tullut ajankohtaiseksi, kun viitekorot ovat laskeneet lähelle nollaa ja sen allekin.

Fivan mukaan Suomen lainsäädäntö ei erityisesti kiellä negatiivisten korkojen perimistä kuluttajien talletuksista. Koska tilanteeseen suoraan sopivaa lainsäädäntöä ei ole, joudutaan turvautumaan sopimusoikeuden ja kuluttajansuojasääntelyn yleisiin periaatteisiin.

Päivittäisasioiden hoitamiseen käytettävää perusmaksutiliä voidaan pitää nyky-yhteiskunnassa jokaiselle kuuluvana välttämättömyyspalveluna. Siksi sen sopimusehtojen muuttamista tulee Fivan mukaan arvioida tavallista tiukemmin.

Lue lisää

Finanssivalvonta arvioi vakuutusalan johtajien osaamista: "Jos sitä ei ole valittaessa, se hankitaan"

Tarjottiinko sinulle käyttöösi tunnuslukulaitetta Finanssivalvonnan nimissä? Kyseessä on huijaus, johon ei pidä reagoida mitenkään

Finanssivalvonta pani LähiTapiolan Juha Koposen opiskelemaan vakuutusalaa – joko koulu riittää?

Finanssivalvonta kieltää kiinteistörahastoyhtiö Iconia jatkamasta sijoituspalvelujen tarjoamista