Talous

Finanssivalvonta määräsi S-Pankille lähes miljoonan euron maksun – puutteita asiakkaiden tuntemisessa

Fivan mukaan S-Pankki on laiminlyönyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen ja selvittämiseen liittyviä velvoitteita.
Fivan mukaan S-Pankki on laiminlyönyt useita velvoitteita, jotka koskevat rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä ja selvittämistä. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Finanssivalvonta (Fiva) on määrännyt S-Pankille 980 000 euron seuraamusmaksun puutteista asiakkaiden tuntemisessa.

Fivan mukaan S-Pankki on laiminlyönyt useita velvoitteita, jotka koskevat rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä ja selvittämistä.Lisäksi S-Pankin tietojärjestelmissä ja prosesseissa on ollut puutteita. Fivan mukaan puutteita oli ainakin vuosina 2014–2017.

Samalla Fiva on antanut S-Pankkiin kuuluvalle varainhoitoyhtiö FIMille julkisen varoituksen, koska FIM ei ollut hankkinut kaikilta asiakkailta riittäviä tuntemistietoja.

Laiminlyönnit ilmenivät Fivan vuosina 2017–2018 tekemässä tarkastuksessa. S-Pankissa tehdyssä tarkastuksessa arvioitiin pankin asiakkaiden tuntemistietoja, jolloin tarkastus laajeni koskemaan myös FIMiä.

Tarkastushavaintojen perusteella Fivalla ei ole ollut syytä epäillä, että S-Pankin tai FIMin toiminnassa olisi syyllistytty rahanpesurikoksiin.

S-Pankki sanoo tiedotteessaan, ettei se ole kaikilta osin samaa mieltä Fivan kanssa, mutta hyväksyy päätöksen.

"Oman näkemyksemme mukaan esimerkiksi niillä asiakkailla, joilla on tili S-Pankissa vain bonusten keräämistä varten, on huomattavasti normaalia pienempi rahanpesuriski", sanoo S-Pankin lakiasiainjohtaja Jussi Sokka tiedotteessa.

S-Pankin mukaan puutteista ei aiheutunut haittaa asiakkaille.

Lue lisää

Finanssivalvonta pitää asuntoluottojen lainakaton 85 prosentissa

S-Pankille lähes 1,7 miljoonan seuraamusmaksu Finanssivalvonnalta

S-Pankin puolivuosikatsaus: tuotot ja tulos kasvoivat

OP:n omistaja-asiakkaille syksyllä luvassa lähes 100 miljoonan euron potti tuotto-osuuksina