Pienet kaupunkiasunnot myytiin tänä vuonna nopeasti – pienillä paikkakunnilla asuntokaupat voivat kestää puoli vuotta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Pienet kaupunkiasunnot myytiin tänä vuonna nopeasti – pienillä paikkakunnilla asuntokaupat voivat kestää puoli vuotta

Käytettyjen asuntojen hinta ja myyntinopeus vaihtelee suuresti paikkakunnittain. Pienillä paikkakunnilla yksittäinen myyntiä odottava kohde voi nostaa myyntiajan keskiarvoa merkittävästi.
Jaana Kankaanpää
Kaikkein lähimpänä asuntojen myyntiaikojen keskiarvoa ollaan Jyväskylässä, jossa myyntiin meni vuonna 2019 keskimäärin 99 päivää.

Vuonna 2019 käytetyn asunnon kaupat on tehty keskimäärin 98 vuorokaudessa. Hitaimmin kauppa kävi pienillä paikkakunnilla, kuten Kruunupyyssä ja Pieksämäellä, joissa keskimääräinen myyntiaika oli yli puoli vuotta.

Kaikkein nopeimmin asuntokaupat syntyivät pienistä helsinkiläisasunnoista. Pääkaupungissa yksiöiden ja kaksioiden myynti kesti keskimäärin 51 päivää.

Helsinki ja muut kasvukeskukset alittivat myyntipäivien keskiarvon. Helsingissä myyntiin kului vuorokausia 61, Turussa 69, Oulussa 89 ja Kuopiossa 95.

Edellisvuoteen verrattuna keskimääräinen myyntiaika on hieman pidentynyt. Vuonna 2018 se oli 95 vuorokautta.

"Suomessa ei ole ollut tällä päättyvällä vuosikymmenellä enää yhtä yhtenäistä asuntomarkkinaa. Hintatasot ovat eriytyneet isoimpien kasvukeskusten ja muun maan välillä, ja myös myyntiajoissa eroista on tullut merkittäviä", Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä kuvaa asuntomarkkinoiden kehitystä

Lue lisää

Asutko sinäkin väärässä paikassa?

Asuntojen hinnat nytkähtivät ylöspäin heinäkuussa

Hypo: Etäopiskelu laskee asuntojen hintoja, lasku kovinta maakuntakeskuksissa

Asuntomarkkinakatsaus: Koronan vaikutuksia näki kesäkuussa hiukan yli 20 prosenttia kiinteistönvälittäjistä