Talous

Matkailuyrittäjä kauhistui Kannonkosken jättimäisestä tuulivoimahankkeesta – "Se vie pohjan kaikelta työltä"

Yrityksen idea on tarjota luontoelämyksiä keskellä rauhallista luontoa.
Hanne Manelius
Matkailuyrittäjät Pasi ja Minna Kauppinen pelkäävät, että matkailutilan naapuriin kaavailtu jättimäinen tuulivoimapuisto vie pohjan luonnonrauhaa tarjoavalta matkailuyritykseltä.

Matkailuyrittäjä Pasi Kauppinen on kauhuissaan kunnan ja tuulivoimayhtiö ABO Windin suunnitelmista rakentaa jättimäinen tuulivoimapuisto Kannonkosken metsä- ja järvimaisemaan.

Puisto tulisi aivan Kauppisen luontomatkailua tarjoavan Lakomäen Metsäkartanon viereen. Lähin torni olisi reilun puolentoista kilometrin päässä.

Jos voimaloiden pelkät torninpäät ulottuvat kuusi–seitsemän kertaa korkeammalle kuin ympäröivä metsä, ne hallitsevat väistämättä maisemaa. Lapoineen myllyt näkyvät vieläkin kauemmaksi. Kauppista pelottavat myös tuulimyllyjen äänet rakennusajan melskeestä puhumattakaan.

”Koko ympäristö muuttuu, jos hanke toteutuu.”

”Tämä vie pohjan kaikelta työltä, mitä tässä on tehty”, Kauppinen manaa.

Kauppinen osti tukkikämppänä aikanaan toimineen Lakomäen metsäkartanon UPM:ltä parikymmentä vuotta sitten. Rakennus on kunnostettu, ja matkailijoita on käynyt niin Suomesta kuin maailmalta.

Yrityksen idea on tarjota luontoelämyksiä keskellä rauhallista luontoa.

Yritys ehti juuri kääntää pääpainon aasialaismatkustajien houkutteluun. Tarkoitus oli saada keskisuomalaisen metsän rauhaan luontokokemuksia hakevia turisteja.

”He hakevat hiljaista, puhdasta luontoa. Jos asiakkaat tulevat tänne, he eivät halua myllyjä katsella.”

Niin ikään oli tarkoitus laajentaa ja rakentaa alueelle pieniä pariskunnille suunniteltuja elämysmajoitusmökkejä. Tarkoitus oli tarjota maiseman katselua, vähän kuin Lapin igluissa.

Kauppista kismittää paitsi itse suunnitelma myös se, miten kunta on valmistellut tuulivoimahanketta. Asia paljastui itsenäisyyspäivän jälkeen.

”Vaimo huomasi sunnuntaina sosiaalisesta mediasta ilmoituksen, että tiistai-iltana on Kannonkosken koululla tilaisuus, jossa kerrotaan asiasta. Sitä ennen maanantaina kunta ehti jo nuijia kaavavalmistelun aloittamisen, vaikka yritimme sitä lykätä.”

”Tämä sai veret liikkeelle. Eikö ihmisiä pitäisi kuunnella ja kunnassakin olla demokratia?”, Kauppinen ihmettelee.

Lue myös: Suomen suurimpia ja korkeimpia tuulivoimaloita suunnitellaan Keski-Suomeen Kannonkoskelle – hankkeen takana saksalaisyhtiö

Lue lisää