Jatkuuko härkämarkkina pörssissä 2020? "Pitkällä tähtäimellä tuloskasvu määrää osakkeiden suunnan" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Jatkuuko härkämarkkina pörssissä 2020? "Pitkällä tähtäimellä tuloskasvu määrää osakkeiden suunnan"

Analyysiyhtiö Inderesin Juha Kinnunen: "Jos olisin jenkkisijoittaja, pelottaisi aika lailla. Helsingin pörssin osakkeet eivät ole kalliita – verrattuna USA:n pörssiin."
Jukka Pasonen

"Aina on hyvä aika aloittaa sijoittaminen, mutta nyt ei ole oikea aika myydä vaikka asuntoa ja panna kaikki kiinni osakkeisiin", punnitsee osakemarkkinoiden tilaa analyysiyhtiö Inderesin analyytikko ja osakestrategi Juha Kinnunen.

Kinnunen arvioi osakemarkkinoiden tilaa ja ennusteita alkaneelle vuodelle. Suomen Tilintarkastajat ry:n tilaisuudessa kurkistettiin vuoden 2020 tulosnäkymiin – ja sitä kautta myös pörssin kehitykseen ja listayhtiöiden arvostustasoihin.

Yhdysvalloissa pörssi on noussut historiallisen korkealle tasolle, ja pörssin kehitystä kuvaava Standard&Poor's S&P 500 indeksi rikkoo ennätyksiä.

Kymmenen vuoden jaksolla osakkeiden keskimääräistä arvostusta kuvaavat P/E-luvut (price-to-earnings-) ovat nousseet vuosi vuodelta. P/E-luku kertoo, kuinka monessa vuodessa osake maksaa itsensä takaisin tuloksella laskettuna. Vuonna 2009 luku New Yorkin pörssissä oli keskimäärin 12, vuonna 2019 se oli 19 ja viimeisten viikkojen nousun jälkeen 18–19.

"Jos olisin jenkkisijoittaja, pelottaisi aika lailla. Helsingin pörssin osakkeet eivät ole kalliita – verrattuna USA:n pörssiin", Kinnunen viittaa arvostustasoihin.

Viime vuoden pörssinousun Kinnunen arvioi synnyttäneen keskuspankkien paluun nollakorkojen politiikkaan ja aikaan. Periaatteessa osakkeiden arvostukset etenkin Yhdysvalloissa ovat hyvin korkealla – punainen valo välkkyy, älä mene sinne – mutta minne muualle sijoittajana menet, kun koroista ei saa tuottoa.

Talouskasvu oli viime vuonna vaimeaa, etenkin Suomessa ja Euroopassa.

"Jos pörssi nousee tuloksia enemmän, syödään tulevaisuuden nousua", Kinnunen muistuttaa.

Pörssiyhtiöt ovat Helsingin pörssissä viime vuosina keskimäärin jääneet odotuksista.

Vuoden 2019 osakkeiden erinomaiset tuotot perustuivat arvostustasojen nousuun.

"Pitkällä aikavälillä tuloskasvu määrää osakkeiden suunnan."

New Yorkin osakepörssi dominoi maailman osakemarkkinoita. Helsingin pörssi on syrjäinen markkina, edelleen teknologia- ja konepajapainotteinen osakepörssi, jonka liikkeet ovat olleet yhtä vuoristorataa.

Inderes on koonnut kolme skenaariota seuraavalle 12 kuukauden ajalle Hgin pörssissä. Neutraalia visiota analyysiyhtiö pitää todennäköisimpänä. Siinä talouskasvu hidastuu, mutta pysyy kuitenkin positiivisena. Hyvät yhtiöt pysyvät tuloskasvu-uralla, talousympäristön vaikeutuessa heikot yhtiöt eivät pysy.

"Pysymme indeksitasolla sivuttaisliikkeessä, mutta osakepoiminnalla voi saada hyviä riskikorjattuja tuottoja."

Kuluvan vuoden osakemarkkinoihin vaikuttaviin teemoihin Inderes lukee Yhdysvaltain vaalit ja presidentti Donald Trumpin mahdollisen jatkokauden ja kannanotot. Rahapolitiikassa mietitään uusia keinoja negatiivisen korkopolitiikan tilalle.

Lähteekö teollisuus vetämään uudelleen, vaikuttaa myös Helsingin pörssiin. Entä ilmasto? Geopoliittinen tilanne? Vastuullisuuspolitiikka mahdollisine lieveilmiöineen ja viherpesuineen?

Musta joutsen eli odottamattomat tekijät.

Kinnunen nimeääkin pelottavaksi sellaisen tilanteen, jossa näyttäisi, ettei riskejä olekaan. Silloin markkinat eivät tarvitse isoakaan risahdusta, kun jo pelko valtaa.

Lue lisää

Wärtsilä sai nuivan vastaanoton vilkkaan tulospäivän pörssissä – yleisesti tuloskausi ylitti korona-ajan karut ennusteet

Mistä koronamiljardit otetaan?

Wärtsilän alkuvuoden tulos putosi ja osake syöksyi laskuun

Tässä tilanteessa pelkkä raha ei auta