EU:n maatalousvienti kohosi lokakuussa ennätykseen – kauppa kuukaudessa neljä miljardia ylijäämäinen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

EU:n maatalousvienti kohosi lokakuussa ennätykseen – kauppa kuukaudessa neljä miljardia ylijäämäinen

Sianlihan kysynnän kasvu Kiinassa on piristänyt unionin maataloustuotteiden vientiä.
Jukka Pasonen

EU:n maataloustuotteiden vienti ja tuonti nousivat ennätykseen viime lokakuussa, selviää Euroopan komission vastajulkaistusta kaupparaportista.

Maataloustuotteita vietiin 12 kuukauden mittausjaksolla yhteensä 148,6 miljardilla eurolla, mikä oli kahdeksan prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoden samaan ajankohtaan.

Tuonti kasvoi vuoden aikana 119,7 miljardiin euroon. EU:n maatalouskauppa oli siis vuoden 2018 marraskuusta viime lokakuuhun 28,9 miljardia euroa ylijäämäinen.

Viennin arvo nousi viime lokakuussa 14,7 miljardiin euroon, mikä oli 12 prosenttia suurempi kuin edeltävänä vuonna. Samaan aikaan maataloustuotteiden tuonti kohosi yli 10,7 miljardiin euroon, mikä on lähes neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kaupan kuukausittainen ylijäämä oli neljä miljardia euroa.

Kuukausittainen vienti kasvoi eniten Kiinaan, Turkkiin ja Venäjälle. Viennin kannalta arvokkaimpia maatalouselintarvikkeita olivat sianliha, eläintenosat, vehnä ja maitojauheet.

Sianlihan kysynnän lisääntyminen Kiinassa on kirittänyt unionin vientiä viime vuoden aikana. Saman kehityksen odotetaan jatkuvan vahvana myös kuluvana vuotena.

EU:n maataloustuotteiden vienti laski Hongkongiin, Algeriaan, Jordaniaan ja Libanoniin. Eniten hiipuivat sokerijuurikkaan, ruokosokerin ja oliiviöljyn vienti.

Tuonti kasvoi eniten Ukrainasta, Kanadasta ja Argentiinasta. Tuonnin arvoa kasvattivat öljysiemenet, trooppiset hedelmät ja kasviöljyt.

Lue lisää

Rabobank ennustaa: Epävarmuus jatkuu sikamarkkinoilla – koronan ja ASF:n vaikutuksista tulee pitkäaikaisia

Lihan hyvä kysyntä vetää HKScania – siipikarjanlihan myynti kasvanut 15 prosenttia

Atria ja HKScan lupaavat nostaa sianlihan tuottajahintaa — Korona-viruksella ei ole välitöntä vaikutusta vientiin

"25 senttiä heti lisää sianlihaan ja kymppi possulle"